a

13 Hours: Secret Soldiers of Benghazi

13 Hours: Secret Soldiers of Benghazi

Film To be prepared for war is one of the most effective means of preserving peace.

door Stijn Terrie

Op 11 september 2012 worden het Amerikaanse consulaat en een CIA-basis in Bangazi, Libië, aangevallen door terroristen. Tijdens deze 13 uur durende aanval tonen zes elite ex-militairen moed en heldhaftigheid om een tragedie op grotere schaal te voorkomen en hierbij tegen alle verwachtingen in Amerikaanse levens te redden.

13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi is beklijvend waargebeurd actiedrama van Michael Bay (Armageddon, Transformers…) Eentje van het soort dat dik tegen de ribben blijft plakken in tijden waarin elke moslim met een te weinig getrimde ringbaard als vijand wordt aanzien. En toch is 13 Hours geen aanklacht tegen de moslimterrorist. Het is eerder een perfecte levensles van hoe doelloos oorlogen nu eenmaal zijn.

We hopen vooral dat gemiddeld Vlaanderen die boodschap ook in de oren wil knopen en niet zozeer warm gaat lopen voor de uiterst realistische manier waarmee Bay het hele drama in beeld brengt. Want oorlog is geen videogame. Oorlog is geen spelletje. En zolang de grote wereldleiders dat niet gaan inzien, moet Hollywood producties blijven maken die ons wijzen op de gruwel van zinloos geweld met wapens die gewoon nooit gefabriceerd hadden mogen worden.

 

24 augustus 2016 | reageer


Score

*****
cover 13 Hours: Secret Soldiers of Benghazi

Gezien op dvd

Verdeler
Universal

Regisseur
Michael Bay

Met
John Krasinski, Pablo Schreiber, James Badge Dale

Wat is jouw mening over 13 Hours: Secret Soldiers of Benghazi?

Smaken verschillen, twisten bestaan. Daarom geven we ook telkens de mogelijkheid om te reageren op onze mening. Hou het beschaafd.