a

A Monster Calls

A Monster Calls

Film Something wild will save you

door Stijn Terrie

Na zijn horrorklassieker ‘The Orphanage’ en het Oscargenomineerde tsunamidrama ‘The Impossible’ levert J.A Bayona met ‘A Monster Calls’ opnieuw een intens, ontroerend verhaal af over de band tussen moeders en hun kinderen. Centraal staat een twaalfjarige jongen wiens moeder ernstig ziek is. In een terugkerende nachtmerrie komt een monster uit de tuin hem ’s nachts bezoeken. Het monster helpt de twaalfjarige Conor (een magistraal gecaste Lewis MacDougall) om zijn miserie genaamd ‘leven’ te leren vatten. De jongen ontvlucht op zijn eigen manier -al dan niet gewild- de realiteit na pesterijen op school en veel grotere problemen thuis… waar hoorden we die (neverending) storyline nog?

Liam Neeson neemt de stemhoneurs waar als monster die met heel veel aandacht voor details visueel werd geschapen door Bayona en z’n team vormgevers. En het moet gezegd… Neeson is het perfecte monster in een film waar de leeftijdscommissie best wel z’n tanden op zal stukgebeten hebben. Niet noodzakelijk omwille van buitensporig geweld want op wat bullying en vuistslagen na blijft alles binnen kinderperken,  wel omwille van de intensiteit waarmee de kijker het verhaal wordt ingezogen.

Nog meer loftrompetten trouwens voor Felicity Jones en het legertje grimeurs die -hoe pijnlijk dit ook moge klinken- een fenomenale aftakelende terminale op het witte doeken wisten te schilderen. Ontroerend mooi… verre van cleenex-proef…

A Monster Calls is een warm pleidooi om te leren loslaten zelfs al drijf je nog op een zee aan hoop. Het is een warm pleidooi om emoties te uiten ook al wil je niet als huilbaby bij ontroerende films bestempeld worden. Het is een mooi verhaal vol verhalen met levenswijsheden en het wordt ellendig goed gedragen door een fantastische Lewis MacDougall, ere wie ere toekomt!

Een levenswijsheid op film of gewoon een mooi gemaakte verfilming van een jeugdboek (Patrick Ness)… whatever… it’s just damned fine cinema!

13 oktober 2016 | reageer


Score

*****
Gezien in de bioscoop

Regisseur
J.A. Bayona

Met
Felicity Jones, Toby Kebbell, Liam Neeson, e.a.

Wat is jouw mening over A Monster Calls?

Smaken verschillen, twisten bestaan. Daarom geven we ook telkens de mogelijkheid om te reageren op onze mening. Hou het beschaafd.