a

Afterschool

Afterschool

Film Donkere, trage arthouse film met zin voor realisme.

door Stijn Terrie

Dat we hier bij De Mening voor meer open staan dan het gemiddelde klassieke Hollywood-materiaal zal u wel op tijd merken. Zonder afbreuk te willen doen aan dat klassieke gedoe. Verre van. Maar af en toe kunnen wij hier eens een arthouse filmpje smaken.

Afterschool is er zo eentje. Gefilmd aan een tempo waarmee tante Lucienne een trap zou afkomen, twee weken na de langverwachte implantatie van haar nieuwe kunstheup. En toch boeit de film ons voldoende om het tot het einde uit te zingen.

Robert studeert aan een elitekostschool in de Verenigde Staten en zit zoals de meeste jongens van zijn leeftijd volop in de puberteit. De angst om er niet bij te horen is groot en de stap naar drugs is daarbij klein. Net als zijn seksuele ervaring dat zich voornamelijk beperkt tot stoere praat en heel veel cleenex-doekjes. Wanneer hij tijdens een naschoolse activiteit getuige is van de dood van de populaire Talbert-zusjes slaat het naïeve je m’en foutisme over naar gitzwart realisme.

Ondanks dit niet onaardig gevuld verhaallijntje koos regisseur Antonio Campo er bewust voor om alles heel minimalistisch in beeld te brengen. Verwacht u dus aan ellenlange scènes waarin vaak niet meer gebeurt dan op een doordeweekse dag in één of ander Big Brotherhuis.
Om er een beetje snelheid in te houden schakelt Campo geregeld over naar youtube filmpjes. De favoriete tijdsbesteding van Robert en zijn maten. Hij lijkt als het ware de snelle technische evolutie te bekritiseren. En dan vooral het gebrek aan waarden en normen bij het vastleggen van de eerste de beste vecht- of vrijpartij via één of andere gsm met ingebouwde camera.

Wat er ook van zij: het maakt van Afterschool een vreemde film. Wij zijn er dan ook zelf nog niet helemaal uit of dit nu goed of slecht is… Misschien werd net daarom Afterschool opgenomen in de selectie van heel wat gerenomeerde filmfestivals? Maar oordeelt u vooral zelf.

5 november 2010 | reageer


Score

*****
Wat is jouw mening over Afterschool?

Smaken verschillen, twisten bestaan. Daarom geven we ook telkens de mogelijkheid om te reageren op onze mening. Hou het beschaafd.