a

Anomalisa

Anomalisa

Film Life is a bitch and then you go back to your wife!

door Stijn Terrie

Anomalisa is het nieuwe meesterwerk van Oscar® winnaar* Charlie Kaufman (Eternal Sunshine of the Spotless Mind en Being John Malkovich).
Michael Stone, getrouwd, vader en gerespecteerd auteur, is totaal verlamd door de sleur van alledag. Op zakenreis naar Cincinnati, waar hij een toespraak moet houden op een congres voor klantenservicemedewerkers, neemt hij een kamer in het Fregoli Hotel. Daar ontdekt hij tot zijn grote verbazing een mogelijke uitweg uit zijn wanhoop als hij de onopvallende Lisa ontmoet, een salesmedewerkster van bakproducten uit Akron. Misschien is zij wel de liefde van zijn leven, maar misschien ook niet.

Anomalisa is misschien wel de eerste animatiefilm voor volwassenen die zo levensecht aanvoelt. ’t is te zeggen… als je je een beetje in het personage Michael kan inleven tenminste. Maar in tijden van gejaagdheid, burn-outs en bored-outs zal zowat 90 procent van de cinefiel het niet moeilijk hebben om zich in te leven, hoe vrolijk zijn of haar leven ook moge zijn.

Verwacht niet dat Kaufman om de vijf minuten een surrealistische wending neemt in dit verhaal. Op een vreemde droom van Michael na blijft alles uit het leven gegrepen en net daar schuilt de sterkte in een film waarin eigenlijk bitter weinig gebeurt en toch ellendig veel wordt verteld. En dan is er nog de extreem-realistische seksscène tussen Michael en Lisa…Het leek wel alsof Kaufman ergens de mosterd haalde in één of andere Gentse slaapkamer… Straffe cinema als je ’t ons vraagt. Oordeelt u vooral ook zelf!

7 juli 2016 | reageer


Score

*****
cover Anomalisa

Gezien op dvd

Verdeler
Universal

Regisseur
Charlie Kaufman en Duke Johnson

Wat is jouw mening over Anomalisa?

Smaken verschillen, twisten bestaan. Daarom geven we ook telkens de mogelijkheid om te reageren op onze mening. Hou het beschaafd.