a

Bacalaureat

Bacalaureat

Film Meer dan het verleden interesseert ons de toekomst, want daarin zijn we van plan te leven. (A. Einstein)

door Stijn Terrie

De film Bacalaureat concentreert zich op Romeo Aldea (Adrian Titieni), een chirurg van middelbare leeftijd in een Roemeens provinciedorpje, die zijn hele leven volgens het boekje heeft geleefd – niet zo evident in een land dat bulkt van corruptie. Zijn dochter Eliza (Maria Dragus) staat op het punt haar eindexamen aan de middelbare school af te leggen. Zijn de resultaten goed, dan zit er een beurs voor Oxford in. Alleen zo kan ze haar vaders verrotte land ontvluchten naar een Britse universiteit. Maar wanneer Eliza op de dag voor haar eerste examen aangerand wordt door een ontsnapte crimineel, komt die droom op de helling te staan.

Een Roemeense film? Dan denken we honden en een camera die nog meer op en neer gaat dan Wendy van Wanten ten tijde van de Pin Up Club. Maar regisseur Christian Mungiu wijkt af van de clichés en levert ons een straffe film waarin honden weliswaar aanwezig zijn maar nooit overheersen. De Gouden Palm winnaar van 2007 (‘4 Months, 3 Weeks and 2 Days’) speelt echter net iets te veel troeven uit om opnieuw mee te dingen naar een hoofdprijs. Het corruptie thema had al ruim voldoende geweest om mee te scoren, maar door er ook nog eens een misdaad-verhaaltje én een liefdes-affaire (zowel van de dochter als van haar vader) bij te sleuren krijgen we ’t gevoel dat alles een beetje bulkt van de overload. Jammer want na Leviathan vorig jaar is gebleken dat corruptie een thema is dat via cinema serieus tegen schenen kán stampen.

Maar let op… het maakt Bacalaureat daarom zeker geen B-film. Wel integendeel. Straffe én levensechte vertolkingen van de hele cast en een heerlijke mise-en-scène waardoor we overwegen om toch eerst nog eens richting Roemenië op reis te trekken in plaats van richting pakweg Cuba te vliegen. Aan onze lokale taxi-chauffeur vragen we nu al om zeker steeds te willen trompen bij ’t passeren van het appartement van de lokale juf zedenleer.

11 oktober 2016 | reageer


Score

*****
cover Bacalaureat

Gezien op dvd

Regisseur
Christian Mungiu

Wat is jouw mening over Bacalaureat?

Smaken verschillen, twisten bestaan. Daarom geven we ook telkens de mogelijkheid om te reageren op onze mening. Hou het beschaafd.