a

Cartas de Guerra

Cartas de Guerra

Film Er is nog nooit een goede oorlog of een slechte vrede geweest. (Benjamin Franklin)

door Stijn Terrie

“Deze oorlog verandert ieder van ons in insecten die moeten vechten om te overleven”, zo schrijft António Lobo Antunes in een eindeloze reeks brieven gericht aan zijn zwangere vrouw in Portugal. Eén van de vele poëtische mijmeringen die we gedurende dik anderhalf uur film te verwerken krijgen in Cartas de Guerra. Misschien wel dé mijmering die ons naar de zaal lokte met het idee dat we wel eens dé film van het Gentse filmfestival te zien zouden krijgen.

Maar hoe confronterend de schrijfsels soms ook zijn -Een acht jarig meisje haar bloemetje werd net geplukt door een 35 jarige man met slechts één been. We horen dit aan te klagen, maar hier zit ik dan op een stoeletje te kijken naar het feest dat wordt gevierd naar aanleiding van dit gebeuren- en hoe poëtisch lang ze soms worden uitgesponnen het creëerde een enorme kloof tussen tekst én film waardoor we nooit echt in de gehoopte roes geraakten.

Uiteraard zijn onze netvliezen al kapot gebrand met oorlogfilms die tegen de ribben bleven plakken en dus moeten ze spijtig genoeg al van ver komen om de gevoelige snaar te blijven beroeren. Het concept van deze Cartas de Guerra leek dan ook perfect in te spelen op die gedachte maar het recept had dus blijkbaar een omgekeerd effect. Al moeten we meteen ontzettend eerlijk zijn met u: de ene oorlog is de andere niet en onbekend is helaas ook in deze thematiek blijkbaar onbemind. We schamen ons best wel diep als we zeggen dat het gebrek aan voorkennis over het conflict in Angola begin de jaren ’70 leidt tot te weinig inlevingsvermogen. Maar anderzijds beseffen we ook: moesten we over elke oorlog in de wereld voorkennis hebben dan mag je ons gerust encyclopedie gaan noemen in plaats van ons bij de voornaam aan te spreken.

Maar we wijken af. Is Cartas de Guerra geen straffe film? Vermoedelijk wel, maar ge moet het hele recept vooraf goed instuderen alvorens je kan ‘genieten’ van het resultaat. Laat ons dus gerust weten wat u er van vond want soms is één mening niet de standaard, we zijn nederig genoeg om dat oprecht toe te geven.

19 oktober 2016 | reageer


Score

*****
Gezien in de bioscoop

Regisseur
Ivo Ferreira

Wat is jouw mening over Cartas de Guerra?

Smaken verschillen, twisten bestaan. Daarom geven we ook telkens de mogelijkheid om te reageren op onze mening. Hou het beschaafd.