a

Danny Collins

Danny Collins

Film Wat als pennenvriendjes elkaar mislopen?

door Stijn Terrie

Als regiedebuut voor Dan Fogelman kan Danny Collins best wel tellen. Al Pacino speelt Danny Collins, een gevierde Amerikaanse muzikant die de wilde jaren ’70 van seks, drugs en rock ’n roll wist te overleven en tot op vandaag volle zalen blijft trekken met zijn hits uit die tijd. Financieel leverde het hem een groot huis op, een privé vliegtuig, een eigen tourbus en een 40 jaar jongere vriendin. Maar die wilde carrière waarin borstimplantaten en natte muizen de bovenhand haalde, zorgde er tegelijk voor dat hij vervreemd geraakte van zijn eigen zoon.  Wanneer Collins het plots lijkt gehad te hebben met het eindeloos declameren van zijn grootste hits voor de derde leeftijd, draait hij het roer om en probeert hij wat brokken te lijmen met die zoon.  Een beetje tot ongenoegen van zijn beste vriend én manager die eigenlijk niet beseft dat hij de voorzet gaf voor deze plotse ommezwaai door Collins een handgeschreven brief van John Lennon cadeau te doen. Een handgeschreven brief gericht aan… Danny Collins.

Na Michael Douglas als Liberace in Behind the Candelabra, speelt ook Al Pacino de pannen van het dak als overjaarse rockster met net iets te veel flamboyante trekjes. Bobby Cannavale zet dan weer een extreem down to earth prestatie neer als de ‘verloren’ zoon.

Het verhaal is heel voorzichtig gebaseerd op een waargebeurd verhaal. In ’t echt is Danny Collins ene Steve Tilston een artiest met 20 platen op zijn cv maar niet bepaald een miljonair. De orgininele brief van Lennon aan Tilston vat wel mooi de rode draad samen doorheen deze oprechte feelgoodmovie: “Being rich doesn’t change your experience in the way you think,” wrote Lennon. “The only difference basically is that you don’t have to worry about money – food – roof – etc, but all other experiences – emotions – relationships – are the same as anybody’s.”

’t Is bijna Kerstmis dames en heren, de ideale timing voor een Amerikaanse prent als deze.

28 november 2015 | reageer


Score

*****
Gezien op dvd

Verdeler
Entertainment One

Regisseur
Dan Fogelman

Met
Al Pacino
Annette Bening
Jennifer Garner
Bobby Cannavale
Christoher Plummer

Wat is jouw mening over Danny Collins?

Smaken verschillen, twisten bestaan. Daarom geven we ook telkens de mogelijkheid om te reageren op onze mening. Hou het beschaafd.