a

Doubt

Doubt

Film Meeslepend, maar onderhoudend drama.

door Stijn Terrie

John Patrick Shanley baseert zich voor zijn nieuwste film ‘Doubt’ op het met een Pullitzer Prize-bekroonde gelijknamige toneelstuk. Hij cast Meryl Streep en de immer fantastische Philip Seymour Hoffman voor de hoofdrollen en solliciteert hiermee meteen naar twee Oscarnominaties. De film wordt uiteindelijk vijf keer genomineerd voor een Oscar (Best actress, best supporting Actor, Best supporting actress x 2 en Best Adapted Screenplay).

Zwarte student

Het verhaal is gekend. We schrijven 1964 in St. Nicholas in de Bronx. De charismatische priester, vader Flynn, tracht de strikte regels in de school te doorbreken. Daarop wordt al sinds lang streng toegezien door zuster Aloysius Beauvier, het schoolhoofd dat zweert bij discipline.

Een wind van politieke verandering waait door de gemeenschap en de school heeft onlangs haar eerste zwarte student, Donald Miller, toegelaten. Wanneer de optimistisch naïeve zuster James echter aan zuster Aloysius laat doorschemeren dat vader Flynn wellicht te veel persoonlijke aandacht besteedt aan Donald, start zuster Aloysius een persoonlijke kruistocht om de waarheid aan het licht te brengen en Flynn uit de school te zetten.

Tien minuten

Streep schittert aanvankelijk in haar rol als conservatieve strenge zuster maar verbleekt halverwege de film wanneer Viola Davis (in de rol van de moeder van Donald Miller) haar Oscarnominatie komt bewijzen. De oprechte en levensechte vertolking van Davis grijpt je naar de keel en laat je pas tien minuten later weer los. Tien minuten waarin heel wat duidelijk wordt. Tien minuten waarin we god mogen danken dat we niet meer in de sixties leven.

Philip Seymour Hoffman vertolkt zijn rol sereen zonder veel extraatjes, maar dat hoeft dit keer ook niet. Hij schittert in eenvoud zonder overdreven bombast. In die mate dat iedere neutrale kijker automatisch zijn kant kiest als die voor de keuze wordt gesteld.

En dan is er nog Amy Adams die de naïeve zuster James ten berde brengt. Ook zij heeft haar Oscarnominatie niet gestolen, want het is geleden van Scarlett Johansson in The girl with the pearl earring uit 2003 dat ik nog zo’n oprechte naïviteit vertolkt zag in de film.

Doubt is meeslepend maar tegelijk ook onderhoudend en wemelt van de fantastische dialogen en monologen (let vooral op de preek van Hoffman over ‘de roddel’). Zet vader Flynn voor ieder Vlaams altaar en kerken zullen terug vollopen want gezegend zijt gij met een pastoor als deze!

Doubt is een must see! Twijfelt niet maar gaat en koopt gij allen! Amen!

31 oktober 2010 | reageer


Score

*****
Wat is jouw mening over Doubt?

Smaken verschillen, twisten bestaan. Daarom geven we ook telkens de mogelijkheid om te reageren op onze mening. Hou het beschaafd.