a

Drift, Film Fest Gent

Drift, Film Fest Gent

Film Leuk kijkvoer voor kunstliefhebbers, crap voor cinefielen?

door Stijn Terrie

Voor de Gentse regisseur Benny Vandendriessche is regisseren blijkbaar de meest aangename manier om zijn verbeelding te gebruiken. Als wij onze verbeelding gebruiken dan denken we aan ons madam in nieuwe lingerie of aan het vieren van de kampioen KAA Gent op het Sint-Pietersplein na Club Brugge te hebben verslagen in de beslissende laatste match in de Ghelamco-arena. Vandendriessche denkt eerder aan mannen die met hun hoofd in de grond zitten of Roemeense politieagenten die hun hondje kleertjes aantrekt…

Om maar te zeggen… Drift is een absurde trip door het extreem bizarre brein van Vandendriessche. Poëzie volgens de één… not my cup of tea volgens de ander. Maar als je weet dat er ondanks alle besparingen toch nog heel wat subsidies worden toegekend aan dergelijke nicheproducten dan hebben wij het recht om streng te zijn.

Drift zal de meest kunstzinnigen onder u ongetwijfeld bekoren ook al heb je echt heel veel verbeelding nodig om door te hebben dat het hoofdpersonage in deze film gewoon een rouwproces ondergaat na de dood van zijn vriendin. Noem ons gerust intellectueel zwakbegaafd omdat wij het plaatje niet meteen wisten te appreciëren, maar probeer ons vooral niet wijs te maken dat dit een fantastische productie is… Al moeten we eerlijk toegeven dat het einde veel verklaart. Eigenlijk is Drift niet meer dan een vervolg op wat Dirk Hendrikx en Lieve Meeussen al eerder brachten in een theaterzaal ergens te lande.  En dus blijft de vraag of cinefielen wel klaar zijn voor dergelijke kunstvervaging… Want zoals wel vaker met dit soort absurde films vragen we ons bij heel wat shots af welke meerwaarde die in godsnaam leverden voor de film. Een shot van een deur… een shot van een betekenisloze zetel… of erger nog: een shot van een vloer dat net zo goed kon vervangen worden door een shot van ’t plafond…

De constante aanwezigheid van straathonden in zowat alle scènes tot slot vormt wel vaak heel mooie beelden op. In de aftiteling worden ook al deze honden bij naam genoemd, het bewijs dat Vandendriessche wel enorm fanatiek bezig is met wat er in zijn film wordt getoond.

Conclusie: op een Film Fest hopen wij eigenlijk stiekem alleen maar films te mogen zien. Deze Drift is eerder het type bewegend beeld dat ergens thuishoort in één of andere multimediale installatie van het SMAK, of in de kunstzinnige sfeer van een stedelijk cultuurhuis… ruimtes waar deze vorm van kunst ongetwijfeld keihard gesmaakt zal worden. In Kinepolis op zaterdagochtend hou je er eerder een ‘waste of time’ gevoel aan over, of snappen we het gewoon weer niet?

12 oktober 2013 | reageer


Score

*****
Gezien in de bioscoop

Regisseur
Benny Vandendriessche

Wat is jouw mening over Drift, Film Fest Gent?

Smaken verschillen, twisten bestaan. Daarom geven we ook telkens de mogelijkheid om te reageren op onze mening. Hou het beschaafd.