a

Gloria, Film Fest Gent

Gloria, Film Fest Gent

Film Umberto Tozzi's klassieker krijgt eindelijk een gezicht!

door Stijn Terrie

Waar wij Vlamingen trots horen te zijn op Matty en Johny uit ‘Aanrijding in Moscou’ mogen Chilenen trots zijn op Gloria en Rodolfo uit ‘Gloria’ van Sebastian Lelio. Een heerlijke prent met de fantastische Paulina Garcia in een titelrol. Garcia kreeg onlangs nog de Zilveren Beer in Berlijn voor haar rol en dat is verre van verkeerd. Ze vertolkt op verbluffend herkenbare manier de rol van een bijna pensioengerechtigde vrouw die er alles aan doet om terug wat liefde in haar leven binnen te laten na haar scheiding en nadat de kinderen het huis uit trokken.

En alhoewel de synopsis refereert naar de woelige Chileense politieke ontwikkelingen, krijgen we slechts één keer heel toevallig een beeld van de studentenprotesten te zien. Voor de rest ligt de focus volledig, maar dan ook volledig op de personages. Want er is niet enkel de zoekende Gloria. Er is ook Rodolfo, de nieuwe liefde in het leven van Gloria die echter geen afstand kan nemen van zijn verleden of heden om een onbekende sprong in de toekomst te wagen. En er is de ex van Gloria, een vaderfiguur die blijkbaar te weinig vader is geweest want via via hoort te vernemen dat zijn dochter zwanger is. En er zijn de kinderen van Gloria, twee twintigers die op hun pootjes zijn terechtgekomen, zij het elk op hun eigen manier in deze economische moeilijke tijden.

Sebastian Lelio is niet vies van wat controverse en laat Gloria in volle glorie de liefde bedrijven met haar nieuwste verovering. Seks onder senioren… u weet wel één van die torenhoge taboes in Vlaanderen en de wereld. Maar wees gerust, er is meer in ’t leven dan seks alleen voor Gloria. Ze houdt ook van een streepje nostalgische Latijns-Amerikaanse muziek en laat het niet op tijd en stond een airke mee te zingen in de wagen, in de woonkamer, of op de dansvloer. Gevolg: de film kan naast de fantastische en betoverende manier van acteren ook nog eens uitpakken met een leuke soundtrack, ééntje die nu al in onze I-pod steekt: Gloria, Manche Tu nell Aria, Manchi ad una mano…  ’t Aspetto Gloria… Gloria… Gloria… Mocht ze bloed zijn geweest, ze woonde in ons hart!

16 oktober 2013 | reageer


Score

*****
Gezien in de bioscoop

Regisseur
Sebastian Lelio

Wat is jouw mening over Gloria, Film Fest Gent?

Smaken verschillen, twisten bestaan. Daarom geven we ook telkens de mogelijkheid om te reageren op onze mening. Hou het beschaafd.