a

Glory

Glory

Film Bij de derde toon is het... hoog tijd om met filmprijzen te gooien!

door Stijn Terrie

Herinnert u zich Leviathan nog? De Russische film waarin de corruptie op die manier van ’t scherm spatte dat je zelf zin had om in het witte doek te kruipen om wat Russen nen djoef van de week te verkopen? Wel Glory valt gerust in een zelfde rijtje te plaatsen ook al is alles iets kleuriger verfilmd.

Het verhaal? Een arbeider die tewerkgesteld is voor het Ministerie van Transport loopt de spoorlijnen af om alle ‘travers’ te controleren. Op een dag vindt hij een berg geld op een verlaten spoorlijn en besluit hij dat te melden aan de politie. Eerlijke zet of een blunder van formaat in een land waar de C van ‘Corruptie’ voor de A van ‘An honest Life’ staat in het alfabet? Tzanko neemt hoe dan ook zelf vrede met zijn eigen beslissing en besluit zijn bescheiden leventje tussen de konijntjes verder te zetten. Het Ministerie van Transport ziet in de eerlijke zet van Tzanko echter een rooskleurig mediaverhaal dat de aandacht kan doen afleiden van een corruptieschandaal. Het harteloze hoofd Public Relations Julia Staikova heeft al snel een plan waarin vooral het Ministerie niet verliezen kan.

De kracht van Glory zit ‘m vooral in het extreme contrast tussen Tzanko en Julia. Tzanko is de timide luizigaard met een hoog knuffelgehalte. Julia is een vrijgevochten wijf met meer ballen aan haar lijf dan een klas vol Bulgaarse gewichtheffers. Een bitch eerste klas die je als kijker zelf de nodige muilperen wenst te verkopen ter compensatie van al het leed dat ze Tzanko al dan niet gewild aandoet.  Als een regisseur er in slaagt om de acteurs zodanig uit te spelen dat we zowel sympathie als haatgevoelens kweken dan ben je goed bezig. Wat ons betreft zowat de strafste acteerprestaties van Film Fest Gent en dat mag gerust geweten zijn tot in Hollywood.

Een aanrader. Eentje van ’t soort waarbij we niet één keer op ons uurwerk keken om na te gaan hoe lang we nog hoorden te zetelen in de cinema.

19 oktober 2016 | reageer


Score

*****
cover Glory

Gezien in de bioscoop

Regisseur
Kristina Grozeva, Petar Valchanov

Met
Margita Gosheva, Stefan Denolyubov, e.a.

Wat is jouw mening over Glory?

Smaken verschillen, twisten bestaan. Daarom geven we ook telkens de mogelijkheid om te reageren op onze mening. Hou het beschaafd.