a

Green Zone

Green Zone

Film De film die gewoon geen massavernietigende review kan krijgen.

door Stijn Terrie

De groene zone is het gebied in Bagdad dat door de Amerikaanse soldaten als relatief veilig wordt beschouwd en sinds hun invasie hermetisch wordt afgesloten door diezelfde soldaten.

Paul Greengrass brengt met The Green Zone een fantastische film met alweer een weergaloze Matt Damon en liet zich daarbij inspireren op het boek imperial life in the Emerald City van van Rajiv Chandrasekaran.

Het verhaal. Een team Amerikaanse soldaten gaat onder leiding van opperwachtmeester Roy Miller (Damon) in de groene zone op zoek naar massavernietigingswapens. Al gauw heeft Miller door dat zijn team bezigheidstherapie uitvoert want massavernietigingswapens zijn er niet te vinden en zullen er ook nooit gevonden worden.

Op een dag besluit hij een Irakese tip ernstig te nemen en gaan de poppen aan het dansen. Verborgen agenda’s dreigen het daglicht te zien en een gevaarlijk mediaspelletje dreigt ontmaskerd te worden.

Complottheorieën

De film werpt een meer dan terechte kritische blik op het hoe en waarom Amerika, Irak bezet tracht te houden en raast met een massavernietigende blik over het toch nog steeds brandend actuele thema. Maar wat ons vooral zo blij maakt (al is dit misschien niet de juiste bewoording) is dat Greengrass in de toch wel moeilijke en complexe materie steeds alles duidelijk en genuanceerd in beeld brengt. Zelfs leken in de materie dreigen zo niet te ontsporen in het kluwen aan complottheorieën.

Greengrass sprak zijn wens uit dat hij Matt Damon, met wie hij eerder ook al had samengewerkt, wilde voor het personage van Roy Miller. In juni 2007 stapte Damon officieel aan boord van het project. In januari 2008 werden de overige leden van de cast voorgesteld. Toen Greengrass gevraagd werd of het niet te vroeg was om een dergelijk hedendaags verhaal te verfilmen, zei hij dat “het nooit te vroeg is om levensbelangrijke zaken te verfilmen”. Een uitspraak waar wij ons als geen ander in kunnen vinden.

29 oktober 2010 | reageer


Score

*****
Wat is jouw mening over Green Zone?

Smaken verschillen, twisten bestaan. Daarom geven we ook telkens de mogelijkheid om te reageren op onze mening. Hou het beschaafd.