a

Heartstone

Heartstone

Film Het leven zoals het is: puberen in Ijsland

door Stijn Terrie

Op Film Fest Gent 2013 won de IJslandse Guðmundur Arnar Guðmundsson met ‘Whale Valley’ de Europese kortfilmcompetitie en in Cannes ontving hij de speciale juryvermelding. Dit jaar mocht hij zijn langspeeldebuut ‘Heartstone’ presenteren op Film Fest Gent. De film is deels op zijn jeugd gebaseerd en focust op 2 tieners die één zomer lang zichzelf en elkaar mogen ontdekken. De ene ontdekt een meisje, terwijl de andere nieuwe gevoelens ervaart voor zijn kameraad.

De Ijslandse Laatste Zomer (Joost Wynants) zeg maar, al is er door Arnar veel meer aandacht geschonken aan cinematografie -lees: prachtige beelden van het land waar echt iedereen ooit eens hoopt heen te gaan- en emoties en minder aan grapjes en clichés.

Onderhoudend? Ja! Herkenbaar? Zeer zeker. Straffe film? Best wel. Fenomenaal? nope. Daarvoor ontbrak het wat ons betreft aan wat meer drama. De film mocht gerust 15 minuten vroeger eindigen. Open eindes zijn altijd boeiender dan zeemzoeterige klefheid.

Geheel nutteloos extraatje wat ons betreft: de Deense topacteur Søren Malling (‘The Killing’, ‘Borgen’) speelt een immigrant in hun afgelegen vissersdorpje. Of dat nu een Deense topacteur is of een Russische B-acteur was geweest, de rol is van te weinig betekenis om er veel ruchtbaarheid aan te geven en dat is vooral de verdienste van de jongeren die stuk voor stuk glansprestaties leverden. Ze werden gecast uit zowat 1000 kanshebbers en we zouden ze zelf niet beter gecast hebben.

17 oktober 2016 | reageer


Score

*****
cover Heartstone

Regisseur
Guðmundur Arnar Guðmundsson

Wat is jouw mening over Heartstone?

Smaken verschillen, twisten bestaan. Daarom geven we ook telkens de mogelijkheid om te reageren op onze mening. Hou het beschaafd.