a

I Daniel Blake

I Daniel Blake

Film Steek uw ambtenarenstreken waar de zon niet schijnt!

door Stijn Terrie

Tien jaar na ‘The Wind That Shakes the Barley’ levert Ken Loach met het ontnuchterende sociale drama ‘I, Daniel Blake’ opnieuw een verdiende gouden palm winnaar af.

Overeindblijven in moeilijke tijden… met de ene herstructurering na de andere dezer dagen is de thematiek van ‘I Daniel Blake’ brandend actueel. We volgen Daniel Blake, een vijftiger die de draad des levens terug probeert op te pikken na een licht hartinfarct. De dokters hebben ‘m nog niet arbeidsgeschikt verklaard, maar voor de bureaucratische dienst voor welzijn en gezondheid is Blake wel geschikt om te werken. Werkwillig is Blake zeker, maar tegen het doktersadvies ingaan kan ‘m zijn uitkering kosten.

Loach legt de klemtoon op de ellendige bureaucratie die werkwilligen horen te ondergaan in Groot-Brittannië en doet dat helaas zonder veel te overdrijven. Het hele verhaal lijkt hierdoor enorm clichématig en voorspelbaar maar alleen Loach slaagt er in om daarbij nooit te gaan vervelen. Wel integendeel. Dave John is in z’n eerste echte titelrol werkelijk fenomenaal als de sympathieke Daniel Blake en iedereen zou Katie (Haley Squires) in huis willen halen om te onderhouden ook al heb je zelf geen nagel om aan je gat te krabben.

Als we straks opnieuw de discussie aangaan of het gat in de begroting kan worden gedicht met een vermogenstaks, dan denk ik dat we al de bezitters van die vermogens heel even I Daniel Blake horen voor te schotelen. Iets zegt me dat er veel onder hen daarna gerust een avond kreeft of huiselijke warmte willen inruilen om de armoede te bestrijden. En alle kwatongen die beweren dat deze I Daniel Blake veel weg heeft van een links pamflet mogen dringend voorbij de kassa passeren met een pak vol empathie, wat ons betreft mogen ze ’t zelfs gratis hebben.

10 oktober 2016 | reageer


Score

*****
Gezien in de bioscoop

Regisseur
Ken Loach

Met
Dave John
Haley Squires

Wat is jouw mening over I Daniel Blake?

Smaken verschillen, twisten bestaan. Daarom geven we ook telkens de mogelijkheid om te reageren op onze mening. Hou het beschaafd.