a

Inhale

Inhale

Film Spannend tot de laatste minuut.

door Stijn Terrie

Er zijn zo van die films die geen top-cast behoeven om gesmaakt te worden. Inhale van Baltasar Kormákur is er daar zeker eentje van. Want de namen Dermot Mulroney, Diane Kruger, Sam Shepard, Vincent Perez en Jordi Mollà zeggen u vermoedelijk evenveel als pakweg de inleiding van een cursus Japans voor beginnende Chinezen.
Nochtans Diane Kruger kan u misschien nog kennen van Ingloriuos Bastards en Dermot Mulroney kreeg een kans in Burn After Reading. Maar andermaal: staar u vooral niet blind op dit namendroppen. Inhoudelijk is ‘Inhale’ best een onderhoudende film.

Paul en Diane Stanton moeten machteloos toekijken hoe hun dochtertje Cloe op veel te jonge leeftijd dreigt te sterven aan een longafwijking. De enige hoop die hen rest is dat er zich toch nog op tijd een stel nieuwe longen aanbieden ter transplantatie. Maar de wachtlijst waarop Cloe staat is ellendig lang en zal haar onmogelijk op tijd een kans gunnen. Ten einde raad trekt Paul richting Mexico in de hoop er op een niet zo koosjere wijze zijn dochtertje alsnog aan een nieuw paar longen te helpen.

We zijn getuige van hoe een radeloze vader zich willens nillens en op risico van eigen leven een weg weet te banen door het corrupte Mexicaanse grensstadje Juarez. Een grensstad waar kleuters met geweren zwaaien en er meer hoeren rondlopen dan dat er wagens rondrijden.

Kormákur balanceert vaak op een gevaarlijke koord waarbij realisme en zin voor drama niet altijd even goed op elkaar zijn afgestemd, maar hij gaat er desondanks nooit zwaar over. En hoe je ‘t ook draait of keert: ook al weet je min of meer hoe het verhaal afloopt, de spanning wordt er tot de laatste minuut ingehouden.

13 november 2010 | reageer


Score

*****
Wat is jouw mening over Inhale?

Smaken verschillen, twisten bestaan. Daarom geven we ook telkens de mogelijkheid om te reageren op onze mening. Hou het beschaafd.