a

King of the Belgians

King of the Belgians

Film Te weinig gekheid op een bootje

door Stijn Terrie

Een absurde komedie, zo wordt ‘King of the Belgians’ gepromoot. Peter Van den Begin incarneert de fictieve Koning Nicolas III, een eenzaat die zijn eigen leven en leiderschap in vraag stelt. Hij is op staatsbezoek in Istanboel om het imago van België op te poetsen. Als Wallonië zich plots onafhankelijk verklaart, moet Nicolas III in allerijl terug naar België zien te keren. Maar een zware zonnestorm gooit roet in het eten: alle vluchtverkeer en telecommunicatie ligt plat. Met de hulp van een Britse filmmaker en Bulgaarse folkzangeressen, weten de koning en zijn entourage incognito het land te ontvluchten.

Een te weinig absurde ontgoocheling, zo omschrijven wij het liever. Kijk versta ons niet verkeerd. Film hoort niet altijd tegen de ribben te plakken, laat staan te ontroeren. Soms mag het al eens absurd grappig zijn. Maar dan graag een goed gedoseerde combinatie tussen absurd en grappig want als je niet perfect doseert of schrik hebt om publiek te verliezen door op veilig te blijven spelen dan krijg je mossel noch vis. En King of the Belgians is helaas vooral door die veilige keuze mossel noch vis. Zeker als je streng de bedenking durft maken dat de inspiratiebronnen onuitputtelijk hadden kunnen zijn: de Belgische staatscrisis, de discussie over het bestaansrecht van Turkije als lid van de EU, de Balkanproblematiek, het bestaansrecht van een koningshuis… Geert Hoste maakte er twee decennia lang zijn handelsmerk van (neen wij zijn geen fan) en geeft dus eigenlijk perfect aan dat het vat enorm veel inspiratie zou kunnen opleveren.

Peter Brosens en Jessica Woodworth slagen er in om ons met enorm veel honger naar de cinemazaal te zuigen (Hoera! Drie werf hoera voor de invalshoek!) maar bieden ons slechts een schamel klein toastje met weinig of geen beleg. Of een te kleffe Bulgaarse yoghurt zo u wil… Als je de ‘absurde’ kaart trekt, hoor je het gaspedaal volledig in te duwen en alle ‘vitessen’ te gebruiken, zo denken wij. King of the Belgians bleef sputteren in tweede, de vitesse waarin nogal wat mensen al eens durven stilvallen…

Wanneer we Titus de Voogdt na de voorstelling horen vertellen dat de 40 dagen waarin de film werd ingeblikt in Turkije, Bulgarije en België onvergetelijk waren dan geloven we dat vrij, maar een onvergetelijke film leverde het alvast niet op. Het is ook zo moeilijk om in te schatten of de keuze voor een niet vaste camera in combinatie met een resem acteurs die geen constante neerzetten in hun prestaties zo goed was.

Lag de lat té hoog? Waren onze verwachtingen té groot? Worden we té kritisch? God moge het weten maar zelfs 12u na screening blijft ons besluit: noch mossel noch vis.

19 oktober 2016 | reageer


Score

*****
cover King of the Belgians

Gezien in de bioscoop

Regisseur
Peter Brosens, Jessica Woodworth

Met
Peter Van den Begin, Lucie Debay, Titus De Voogdt, e.a.

Wat is jouw mening over King of the Belgians?

Smaken verschillen, twisten bestaan. Daarom geven we ook telkens de mogelijkheid om te reageren op onze mening. Hou het beschaafd.