a

Land of Mine

Land of Mine

Film Een pakkende oorlogsfilm maken én origineel zijn, het is niet voor iedere filmmaker weggelegd.

door Wes Deschryver

Een pakkende oorlogsfilm maken én origineel zijn, het is niet voor iedere filmmaker weggelegd. Regisseur Martin Zandvliet slaagt er met de verfilming van dit stukje minder propere en dus minder bekende Deense geschiedenis wel in.

Je moet opruimen wat je hebt laten liggen, zo simpel is het soms. Ook in oorlog. Daarom werden na WOII veel Duitse krijgsgevangenen ingeschakeld om de met mijnen overladen stranden van Denemarken te ontruimen. Meter voor meter moesten de Duitsers over het strand kruipen om ze onschadelijk te maken. De meeste van die gevangenen overleefden het niet. Niet onbelangrijk: De meeste van die gevangenen waren jongeren.

In ‘Land of Mine’ maken we kennis met de gefrustreerde sergeant Carl Rasmussen (Roland Møller), net voor hij zijn beheersing verliest en een passerende Duitse gevangene bijna dood slaat. Als hij kort daarna het bevel krijgt over 14 jonge krijgsgevangenen om mijnen te ontruimen, toont hij ook daar geen medelijden. De kinderen worden verplicht zes mijnen per uur onschadelijk te maken met de vage belofte dat ze daarna naar huis mogen.
Dat de film dan wat voorspelbaar wordt, stoort niet omdat je als kijker zo meeleeft met de personages dat je tegen dan ook wil dat die verdomde Deen eens wat kalmeert. Uiteindelijk maakt haat plaats voor medelijden, maar dat blijkt al snel een emotie waar het nog te vroeg voor is.

Als kijker wordt je met je sympathie van de ene kant naar de andere geslingerd. Je begrijpt de woede van de bezette Denen maar je ziet ook dat deze Duitse jongens zo weinig ervaring op het slagveld hebben gehad, dat ze onterecht de dood ingejaagd worden. Als ze allemaal in een rij het strand over kruipen, zit je op het puntje van je stoel omdat je al snel in de film te zien kreeg dat die mijnen nog altijd op scherp staan.

Dit is een antioorlogsfilm die niet politiek wil zijn, maar enkel wil tonen dat beide partijen na vijf jaar  strijd verbitterd en beschadigd zijn, maar geleidelijk aan de menselijkheid in hun vijanden gaan zien. En dat soort films zijn tijdloos.

15 oktober 2016 | reageer


Score

*****
cover Land of Mine

Regisseur
Martin Zandvliet

Wat is jouw mening over Land of Mine?

Smaken verschillen, twisten bestaan. Daarom geven we ook telkens de mogelijkheid om te reageren op onze mening. Hou het beschaafd.