a

Leap Year

Leap Year

Film Ver-schrikkel-lijk jaar.

door Stijn Terrie

Leap year is Engels en staat voor schrikkeljaar. Maar als u het begrip wenst te vertalen in functie van de film van Anand Tucker dan mag u het gerust als ver-schrikkel-lijk jaar vertalen.

Anna wacht heeft niks te kort in het leven. Ze reist met reistassen van Louis Vitton, ze staat op het punt een exclusieve flat te betrekken in Boston en haar vaste vriend verdient geld als slijk als hartchirurg. En toch mist ze iets in haar leven. Al vier jaar wacht ze op een huwelijksaanzoek van haar vriend. Wanneer haar vader haar vertelt over een vreemde Ierse traditie waarbij vrouwen op 29 februari hun vriend zelf ten huwelijk mogen vragen, zonder daarbij gezichtsverlies te leiden bij haar vriendinnen, vliegt ze nogal onbezonnen naar Dublin. Maar door zwaar stormweer landt het vliegtuig in Wales en dus niet in Dublin. Bijna hopeloos gaat ze op zoek naar iemand die haar ondanks het gure weer toch op tijd in Dublin kan krijgen om alsnog haar vriendje op de knieën te krijgen. Wanneer de knappe herbergier Declan tegen betaling ingaat op haar aanbod, begint de crosscountry-comedy vol misverstanden en romantische perikelen.

Het lijkt wel alsof Anand Tucker het scenario wist te stelen uit de Flair, maar deze stelling bekrachtigen zou de Flair oneer kunnen aandoen. Want zelfs in de Flair staan er originelere bijdrages als deze.

Zwetezele-Poepkapelle

De grappen voel je meestal van mijlenver aankomen. De woordspelingen moeten twee keer worden herhaald en er wordt bij die herhaling net niet geknipoogd door de acteurs om ons duidelijk te maken hoe geniaal de woordspeling wel niet is. En het eerste halfuur lijkt wel weggeplukt uit één of andere bonte avond van toneelvereniging ‘de lachende huilbakken’ uit Zwetezele-Poepkapelle.

Wij zijn nochtans beter gewend van Amy Adams die vorig jaar nog schitterde als naïef wicht in het fantastische Doubt.

Gelukkig herstelt Amy na een dik uur film een beetje het evenwicht en kan Matthew Goode (Declan in de film) nog iets of wat bekoren. En ook de duidelijke aandacht voor het Ierse landschap dragen bij tot een positieve noot. Maar voor de rest raden wij u vooral aan om de Flair te blijven kopen, want wij vermoeden dat u deze film ooit wel eens gratis zal meekrijgen bij het blaadje. Het moeten niet altijd lippenbalsems of kasteelovernachtingen aan 30 euro zijn.

31 oktober 2010 | reageer


Score

*****
Wat is jouw mening over Leap Year?

Smaken verschillen, twisten bestaan. Daarom geven we ook telkens de mogelijkheid om te reageren op onze mening. Hou het beschaafd.