a

Les Yeux Jaunes des Crocodiles

Les Yeux Jaunes des Crocodiles

Film Franse cinema comme il faut!

door Stijn Terrie

Never judge a book by it’s movie! Een waarheid als een koe want met Les Yeux Jaunes des Crocodiles wordt niet alleen bewezen dat bestsellers uit de literatuur vaak fijn verfilmd worden, het is nog maar eens de bevestiging van de zekerheid dat de Franse cinema misschien wel de mooiste ter wereld is.

Les Yeux Jaunes des Crocodiles is een verfilming van een deel van een succesvolle trilogie van de hand van Katherine Pancole waarin de band tussen twee zussen met elk een volledig ander karakter de rode draad doorheen het verhaal vormt.

Joséphine, een historicus gespecialiseerd in de twaalfde eeuw, geconfronteerd met de moeilijkheden van het leven, en Iris, waanzinnig mooi, die een zinloos en gemakzuchtig leventje leidt in Parijs. Op een avond, tijdens een mondain etentje, schept Iris op over het schrijven van een roman. Gevangen in haar leugen haalt ze haar zus Joséphine, verlaten door haar man en bedekt met schulden, over om de roman in haar plaats te schrijven. Iris wordt het boegbeeld van de roman, de inkomsten nalatend aan haar zus. Het succes van het boek zal voor altijd hun relatie en hun leven radicaal veranderen.

Cécile Telerman regisseerde Emmanuelle Béart en Julie Depardieu naar ongekende hoogtepunten. Les extrèmes se touchent meer dan één keer fenomenaal op het scherm met dank aan hun fantastische vertolkingen. De maatschappij zal opdringen om vooral de uitmuntendheid van Julie Depardieu te bejubelen waardoor Béart vermoedelijk deels op de achtergrond zal blijven, maar dat geeft uiteraard extra cachet aan de film (en het boek) die net dat onrecht weet aan te kaarten.

Heerlijke en eerlijke Franse cinema van ’t soort waar we straks vaak hopen van te genieten op Film Fest Gent.

12 september 2014 | reageer


Score

*****
cover Les Yeux Jaunes des Crocodiles

Gezien op dvd

Verdeler
A-Film

Regisseur
Cécile Telerman

Met
Emmanuelle Béart, Julie Depardieu, Patrick Bruel, Alice Isaaz, Jacques Weber

Wat is jouw mening over Les Yeux Jaunes des Crocodiles?

Smaken verschillen, twisten bestaan. Daarom geven we ook telkens de mogelijkheid om te reageren op onze mening. Hou het beschaafd.