a

Loving

Loving

Film En de Oscar voor langste geeuw gaat naar...

door Stijn Terrie

Jeff Nichols vertelt het waargebeurde verhaal van het echtpaar Loving, een gemengd koppel dat in 1958 de racistische segregatiewetten van de Amerikaanse staat Virginia schendt door van elkaar te houden. Een onrecht dat ze besluiten aan te vechten met de hulp van een advocaat van de burgerrechtenbeweging.

Nichols maakt er volgens het verkooppraatje een sober romantisch drama van dat zichzelf overstijgt met een atypisch scenario en een adembenemende breedbeeldfotografie. Over die adembenemende breedbeeldkeuze valt niet te discussiëren. Maar bij dat atypisch scenario durven wij toch wel even heel zwaar in een slappe lach te schieten. Een verhaal als dit kon vermoedelijk niet meer clichématig worden ingeblikt. Het scenario was zelf zo typisch dat we er een spel van maakten om de scènes in de film te gaan voorspellen op de momenten waarop we niet waren ingedommeld. (Sorry J. I promised not to tell the world but now I did.) Ware het even makkelijk om de cijfers en de tekens van Euromillions te voorspelen we waren al elfendertig keer multi-miljonair (@Euromillions, waar kunnen we cashen voor deze publiciteit?)

Loving staat voorlopig bovenaan het lijstje ‘cinema teleurstellingen van 2016′ en stoot daarmee zelfs Finding Dory en de laatste Independance Day van de troon.

We zouden er helemaal niet van verschieten als Ruth Negga (what’s in a name) straks wordt genomineerd voor een Oscar na die hele heisa van vorig jaar. Maar dat is niet zo erg want ons geloof in de Oscars is al even zwaar gezakt als het geloof in een overwinning van Club Brugge in de Champions League voetbal. En toch… doorgaans voelen we toch een klein beetje verbondenheid met de personages die genomineerd worden voor een Oscar maar in deze Loving was die verbondenheid zwaar zoek. No match at all… just superficiality… en dan hebben we ’t absoluut niet over de date waarmee we Loving wisten uit te zuchten…

14 oktober 2016 | reageer


Score

*****
cover Loving

Gezien in de bioscoop

Regisseur
Jeff Nichols

Met
Ruth Negga, Joel Edgerton, Will Dalton, Dean Mumford, Terri Abney, e.a.

Wat is jouw mening over Loving?

Smaken verschillen, twisten bestaan. Daarom geven we ook telkens de mogelijkheid om te reageren op onze mening. Hou het beschaafd.