a

Mijn naam is Courgette

Mijn naam is Courgette

Film De lekkerste groentjes ter wereld. Kinderen zullen er van smullen!

door Stijn Terrie

Wanneer zijn moeder overlijdt, is de negenjarige Courgette plots moederziel alleen op de wereld. De aardige politieman Raymond neemt hem mee naar een kindertehuis op het platteland. Eerst moet hij wennen aan de nieuwe omgeving, maar met hulp van enkele nieuwe vrienden leert hij zijn lot te accepteren. Deze bitterzoete, sfeerrijke stop-motionfilm kreeg in de Quinzaine-sectie van Cannes een staande ovatie, en werd op het Annecy filmfestival bekroond met de publieksprijs én de prijs voor beste film. En dat kunnen wij -zonder één concurrent te hoeven zien- alleen maar honderd procent terecht noemen.

De animatie is echt wel vernieuwend. Geen doorslag van het fantastische Wallace & Gromit of Pingu maar een geheel eigenzinnige stijl en sfeerschepping zorgen voor een leuke vernieuwende wind in het genre. En de dialogen gaan vaak een stuk verder dan de gemiddelde aan het doelpublieke aangepaste eenvoudige dialoogjes. Want naast het logische klassieke weeshuis verhaaltje hebben de scenaristen aandacht voor seksualiteit, integratie, psychische problemen en klassieke tekortkomingen in het streven naar de perfecte gezinssituatie.

“Vertel eens hoe gaat dat eigenlijk bij grote mensen die elkaar graag zien? Wel eerst wriemelen ze een beetje aan elkaar, en dan nog wat wilder tot de plasser van de papa ontploft…” we zagen meer dan één ouder gniffelen tijdens de les seksuele opvoeding courgette stijl. Wat ons betreft dé beste afwisseling voor Pixar, Disney en Dreamworks in jaaaaaaaaaaaren. Heerlijk toch?

15 oktober 2016 | reageer


Score

*****
Gezien in de bioscoop

Regisseur
Claude Barras

Wat is jouw mening over Mijn naam is Courgette?

Smaken verschillen, twisten bestaan. Daarom geven we ook telkens de mogelijkheid om te reageren op onze mening. Hou het beschaafd.