a

Milk

Milk

Film Volle melk!

door Stijn Terrie

‘Milk’ werd bekroond met twee Oscars, kon rekenen op heel wat lof uit de hele filmwereld en nu kan ook onze nieuwe filmrecensent er maar niet over ophouden. Hij bekeek én besprak voor ons de dvd van ‘Milk’.

Bijna 25 jaar na de Oscar winnende documentaire ‘The Times of Harvey Milk’ waagt Gus Van Sant zich aan een biografische prent rond Harvey Milk, de eerste openlijk homoseksuele politicus in Amerika die verkozen werd in een publieke functie.

“Zo gay als de Village People”

Dat Gus Van Sant de prent maakt hoeft niet te verbazen: Van Sant is zelf zo gay als de indiaan, de politieagent en de bouwvakker van de Village People samen. Dat hij Sean Penn vraagt om de rol van Milk te vertolken kan je evenwel verrassend noemen. Maar het is uitgerekend de magistrale vertolking van Penn die de film boeiend houdt. En als je er de beelden van de echte Harvey Milk op nagaat: ze gelijken als twee druppels water op elkaar. Het leverde Penn dan ook terecht de Oscar op voor beste acteur.

De film zelf dan: u hoeft geen achtergronden te kennen rond de persoon van Harvey Milk om de film te vatten want Milk zelve legt het met naald en draad uit van bij den beginne. Of beter nog met micro en draad want Milk had voor zijn dood een aantal opnames gemaakt als wist hij toen al dat hij ooit een kogel door zijn hoofd gejaagd zou krijgen. U ziet dan ook als rode draad doorheen de film hoe Milk sereen en doordacht de homo-gemeenschap in één van zijn opnames oproept om uit de kast te komen. “If a bullet should enter my brain, let that bullet destroy every closet door.”

Meer nonnen op school

Tussendoor heeft de film uiteraard de nodige aandacht voor die personen die homoseksualiteit gelijk stellen met kwaad, ziek, duivels enzomeer… Milk probeert via publieke debatten zijn verhaal te verkondigen en tegenstanders terecht te wijzen met vaak legendarisch uitspraken: ‘Als u denkt dat jongeren een voorbeeld zouden nemen aan de geaardheid van hun leerkracht, hoe komt het dan dat er nog niet meer nonnen rondlopen op school?’ (Dixit Milk tijdens één van de publieke debatten.)

Dat Milk vermoord wordt door een politiek opponent op het einde van de film is geschiedenis. Het gerechtelijk onderzoek en het proces nadien wereldgeschiedenis! Spijtig genoeg houdt Gus Van Sant het voor bekeken net na de moord en geeft hij ons vlak voor de aftiteling nog sereen even de details van het proces mee. Maar zo kennen we Van Sant dan ook weer en uiteindelijk is het ook een manier, zo niet de manier om het lachwekkende rond dat proces in de spotlichten te plaatsen. (Dann White, de moordenaar van Milk kreeg slechts 7 jaar celstraf omdat hij ontoerekeningsvatbaar werd verklaard door zijn verslaving aan zoetigheden.)

Magistrale vertolking

Beoordeling: vooral de magistrale vertolking van Sean Penn maakt van deze film een “must” (als in must-see!) voor het oog. Maar ook de verfilming mag enig lof krijgen, al steekt Van Sant het niet onder stoelen of banken dat hij de inspiratie grotendeels – wat zeg ik – helemaal bij Rob Epstein en zijn ‘The Times of Harvey Milk’ uit 1984 haalde.

31 oktober 2010 | reageer


Score

*****
Wat is jouw mening over Milk?

Smaken verschillen, twisten bestaan. Daarom geven we ook telkens de mogelijkheid om te reageren op onze mening. Hou het beschaafd.