a

My First Highway

My First Highway

Film Met zoveel Vlaamse films weet je dat het onmogelijk elke keer prijs kan zijn.

door Stijn Terrie

My First Highway is het debuut van Kevin Meul, die ook het script schreef. De film focust letterlijk en figuurlijk op de ontluikende vakantieliefde tussen twee tieners. De camera houdt de volwassenen zoveel mogelijk buiten beeld en als ze er in komen is het out of focus. Hoewel het wat spijtig is om acteurs als Natali Broods en Mathias Sercu buiten beeld te laten, blijft het een interessante artistieke keuze. Maar als er dan alleen nog twee heel irritante pubers over blijven, wordt het wel een heel vermoeiende kijkervaring.

Benjamin is met camping en al op familievakantie in Spanje. Hij doolt er wat alleen rond en loopt vooral te zeuren tegen zichzelf over hoe hard hij zich verveelt. Dan leert hij een naamloos meisje kennen die hem zonder enige uitdaging, het is ten slotte een puber, rond haar vinger windt. Met wat geflirt overtuigt ze hem om de auto van zijn ouders te stelen en op nachtelijke roadtrip te gaan, waar ze hem domme dingen laat doen waarvan je je afvraagt hoe diep zijn brein in zijn broek is gezakt.

Toegegeven, wij worden wat argwanend als we de term ‘coming-of-age-film’ horen. Of je wordt terug geslingerd naar je eigen jeugd en komt melancholisch buiten, nadenkend over wie van je exen je toch nog eens zou bellen. Of je zit twee uur te kijken naar naïeve kinderen die de ene domme keuze na de andere maken omdat ze blijkbaar alleen zo volwassen kunnen worden. Het is een erg moeilijk genre omdat je verwacht van volwassenen dat ze meeleven met de logica van een kind. Misschien had deze film dan ook beter in de categorie ‘jeugdfilm’ gezeten. Dat is geen vuil woord en daar hoort de film beter thuis dan bij een cynisch volwassenenpubliek. Op zich is dit geen oninteressante jeugdfilm. Het probleem ligt vooral bij het hoofdpersonage en zijn gebrek aan ruggengraat. Puberdriften en ontluikende seksualiteit enzo, allemaal niet te onderschatten, maar een jongen die zo weinig weerstand biedt aan een meisje is duidelijk iets te clichématig geschreven en soms zelfs wat beledigend voor de puberjongen in het algemeen.

Het is nochtans een veelbelovend concept van Kevin Meul en we hoorden hem op de Q & A ook graag bezig over zijn achterliggende ideeën rond het verlies van onschuld en volwassen worden. Misschien zijn wij gewoon te oud en verbitterd om ons nog te verplaatsen in de wereld van verliefde tieners. Misschien vergeet je als volwassene de vloedgolf aan emoties die je brein verlammen als je je eerste vakantieliefje leert kennen. Misschien. Maar misschien moet je voor een goeie Vlaamse coming-of-age-film dit jaar toch maar bij Fien Troch’s ‘Home’ zijn.

 

 

19 oktober 2016 | reageer


Score

*****
Gezien in de bioscoop

Regisseur
Kevin Meul

Met
Natali Broods, Mathias Sercu, Aaron Roggeman, Romy Lauwers

Wat is jouw mening over My First Highway?

Smaken verschillen, twisten bestaan. Daarom geven we ook telkens de mogelijkheid om te reageren op onze mening. Hou het beschaafd.