a

Neruda

Neruda

Film A fabulous chase is about to begin

door Wes Deschryver

‘Vannacht kan ik de meest trieste verzen schrijven’. Zo begint het bekendste gedicht van de Chileense poëet Pablo Neruda. Het komt ook in de sublieme eerste scène van Pablo Narrain’s ‘Neruda’, één van de must sees van het Film Fest Gent 2016.

De film gaat niet alleen over het leven van de schrijver, maar wel over zijn meest cruciale plaats in de geschiedenis van Chili. En die is zeker even interessant. Deze film grijpt je naar de keel op een speelse en tegelijk melancholische manier.

Een oudere Pablo Neruda (Luis Gnecco) was in 1948 bovenal een Stalinistische politicus en diplomaat die nostalgisch terugdacht aan de tijd dat hij met enkele woorden en een roos tussen zijn tanden de ene vrouw na de andere kon binnendoen. Als de Chileense regering op communisten begint te jagen, moet Pablo onderduiken voor de autoriteiten die hem onder leiding van Oscar Peluchonneau (Gael García Bernal) opjagen. Inderdaad, Bernalbabes (Gaelgirls? Bernalbitches?), hij speelt hier slechts een bijpersonage, maar geen zorgen, eigenlijk is hij een hoofdpersonage. Bernal schittert weer als de vastberaden flik die met samengeknepen ogen in de verte staart terwijl hij via voice-over zit te mijmeren over zijn volgende zet. Klinkt als een cliché? Dat is ook de bedoeling. Het verhaal is namelijk even poëtisch, surrealistisch en fragmentarisch als de gedichten van Neruda zelf.

Wie Pablo Larrain’s vorige film ‘El Club’ zag, over een groep ondergedoken pedofiele priesters, weet dat de cineast niet vies is van wat tegenlicht. Ook hier levert het weer prachtige cinema op, vooral dankzij de camera van Sergio Armstrong, die moeiteloos door de scène glijdt en de schoonheid en dreiging van Neruda’s wereld elegant in beeld brengt. Zet daar nog een stukje ‘Ases Tot’ van Grieg onder en je krijgt een verdomd sterk staaltje poëzie in tegenlicht.

14 oktober 2016 | reageer


Score

*****
cover Neruda

Gezien in de bioscoop

Regisseur
Pablo Larrain

Wat is jouw mening over Neruda?

Smaken verschillen, twisten bestaan. Daarom geven we ook telkens de mogelijkheid om te reageren op onze mening. Hou het beschaafd.