a

O Ornitólogo

O Ornitólogo

Film Het is niet altijd belangrijk om alles te begrijpen. Soms moet je gewoon aanvaarden en verder gaan...

door Stijn Terrie

Misschien wel de meest intrigerende film van Film Fest Gent als we het teasend programmaboekje er op nagaan: The Ornithologist. Op een surreële, radicale wijze verfilmt de Portugese regisseur João Pedro Rodrigues de legende van Sint-Antonius van Padua, een dertiende-eeuwse patroonheilige die in Portugese katholieke kringen op handen wordt gedragen.

Wie nog nooit van Antonius van Padua hoorde én wie graag een handig overzicht bewaart in film met duidelijk begin, midden en einde durven we nu al aan te raden andere oorden op te zoeken want O Ornitólogo is op z’n zachtst gezegd euh… speciaal…

We bevinden ons aan boord van de kano van Fernando een ornitholoog die klaarblijkelijk jaarlijks het gedrag van de vogels observeert in een prachtig natuurgebied in Portugal op de grens met Spanje. Wanneer Fernando plots al dan niet gewild in een stroomversnelling terecht komt, crasht hij met z’n boot. Hij wordt gereanimeerd door twee Chinese meisjes die op hun bedevaart naar Santiago de Compostella hun pad even bijster geraakten.

Met deze inhoud moet je ’t stellen. Want als we meer vertellen is de kans dat we te veel spoilen in een film waarin weinig en tegelijk ellendig veel gebeurt té groot. O Ornitólogo is het type film die straks met de overwinning gaat lopen op een Film Fest. Omwille van de uitzonderlijke cadrage, de scherptediepte en de camerabewegingen en de blablablabla… Feit is dat O Ornitólogo genoeg voer voor blablabla oplevert want de kans is niet klein dat u net als ons de zaal verlaat met een ‘what the fuck did we just see’ gevoel.

Maar is dat niet net de kracht van cinema? Dat we na zo’n bevreemdend moment dieper gaan graven? Dieper graven naar die Sint-Antonius bijvoorbeeld die tot op heden bij ons alleen werd gelinkt aan de Amerikaanse basketbalcompetitie? Naar João Pedro Rodrigues de regisseur die bij ons geen enkel belletje meer deed rinkelen behalve nu dus de alarmbel… Het is het type regisseurs waarvan we dus al meer zagen dan we zelf vermoedden (O Fantasma om maar eentje te noemen…)

Maar zelfs na heel diep graven en vele ‘maar ja’ momenten zijn we er nog steeds niet uit hoe we deze The Ornithologist horen te beoordelen… En dat hoeft ook niet noodzakelijk want op een Film Fest Gent geven wij ons individueel graag over aan het oordeel van velen en als Rodrigues straks de J. Plateauprijs omhoog mag steken dan zal dat vermoedelijk geheel terecht zijn.

13 oktober 2016 | reageer


Score

*****
cover O Ornitólogo

Gezien in de bioscoop

Regisseur
João Pedro Rodrigues

Wat is jouw mening over O Ornitólogo?

Smaken verschillen, twisten bestaan. Daarom geven we ook telkens de mogelijkheid om te reageren op onze mening. Hou het beschaafd.