a

Paterson

Paterson

Film the poet as a type of reporter who relays the "news" of the world to the people

door Stijn Terrie

In een overaanbod van meer dan 100 films op een filmfestival dringt keuzestress zich vaak op. Maar Paterson stond toch met stip bovenaan ons lijstje met must-sees. En de verwachtingen werden 100 procent ingelost.

Als volleerd voyeur observeer je acht dagen in het leven van de jonge buschauffeur Paterson uit Paterson, New Jersey. Al zijn dagen bestaan uit een aaneenschakeling van routines: hij wordt klokvast wakker, knuffelt zijn overactieve vrouw die ambities koestert als countryzangeres,  laat zijn bulldog Marvin uit, doet zijn busritjes en eindigt met een pint in de stamkroeg om de hoek. En tussendoor schrijft hij ook nog gedichten. Meer heb je als cineast niet nodig als kapstok om een boeiend kijkstuk van dik twee uur op het scherm te toveren.

Want ook al gebeurt er ellendig veel en tegelijk bitter weinig zinnigs, de kans dat er na een screening van Paterson geen hilarische nabesprekingen van komen aan een toog of een tafeltje in je lokale staminee is zowat onbestaande. De zin van ’t leven. De sleur in ’t leven. De onverwachte dingen in een doordeweekse dag. De klassieke patroontjes uitvergroot. De klassieke patroontjes een bocht van 180 graden laten nemen… onderwerpen genoeg om terug te vinden in misschien wel de meest absurde film van Film Fest Gent 2016.

Paterson verwijst niet alleen naar de protagonist in het verhaal en het stadsdeel waar hij woont en werkt, maar verwijst ook alles behalve subtiel naar de poëziebundel van William Carlos Williams. Of was ’t nu Carlos William Carlos?

Adam Driver is de max als Paterson. Dat zijn trouwens alle acteurs van de vele tweelingen over de toevallige mensen op de bus tot de sublieme hond. Onze feelgood ontdekking van 2016? Paterson, zonder enige twijfel.

18 oktober 2016 | reageer


Score

*****
cover Paterson

Gezien in de bioscoop

Verdeler
Imagine

Regisseur
Jim Jarmusch

Met
Adam Driver, Golshifteh Farahani, Helen-Jean Arthur, e.a.

Wat is jouw mening over Paterson?

Smaken verschillen, twisten bestaan. Daarom geven we ook telkens de mogelijkheid om te reageren op onze mening. Hou het beschaafd.