a

Réparer Les Vivants

Réparer Les Vivants

Film bitter in de mond maakt het hart gezond

door Stijn Terrie

Vergeet alle kennis die u eventueel zou hebben opgedaan in de lessen anatomie. In tegenstelling tot wat uw leraar heeft durven beweren ligt uw hart niet onder uw ribben. Het plakt er aan. Het plakt er verdorie keihard tegenaan.

In Réparer Les Vivants volgen we een menselijk hart binnen een transplantatieproces. Van jong hersendood lichaam naar iets minder jong moeilijk functionerende lichaam van een gelukkige ontvanger. De weg van 103 minuten werd door Katell Quillévéré bovenmenselijk straf in een film gegoten die alle concurrenten voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film op een hoopje hoorde te spelen, ware het niet dat Frankrijk 100 procent inzet op Elle van Paul Verhoeven voor die Oscar nominatie.

Echt alles klopt (heb je ‘m?) in deze fantastische film. Het verhaal, de cinematografie, de protagonisten, de emoties, de setting, de opbouw én de zin voor drama zonder grenzen te gaan overschrijden.

Quilléyéré laat ons in het openingskwartier op een hallucinant indrukwekkende manier meesurfen op de golven van de Franse westkust. Het camerastandpunt op de branding van de golf zorgt voor spectaculaire beelden en geldt als perfecte inleiding op misschien wel de meest poetische en dramatische scène ooit in de Franse cinema waarbij de jonge surfers zich te pletter rijden op de route national.

Alexandre Desplat zorgt voor een ontroerend deprimerende soundtrack en plakt ons zo nog eens dubbel zo hard tegen onze cinemastoel. Wie niet één keer een krop in de keel krijgt, mag toch even zijn of haar EQ gaan laten testen. Maar Quilléyéré wil niet noodzakelijk alleen de dramatische kaart spelen, dat bewijst ze met een aantal absurde scènes waarin onder andere het Mergueze-budget van Spielbergs ET wordt toegelicht of waarin de assistent-arts zijn zinnen verzet op z’n pc door op zoek te gaan naar exclusieve zangvogels. Hi-la-risch! En dan hebben we ’t nog niet gehad over het ellendig straffe einde van de film inclusief David Bowie outro ‘Five Years’.

Réparer Les Vivants is wat ons betreft meer dan de bevestiging van een straffe cineaste. Een cineaste die ons in 2013 al wist te charmeren op Film Fest Gent met Suzanne, de film waarmee ze destijds ook het parallelle festival La Semaine de La Critique op het Filmfestival van Cannes mocht openen.

 

15 oktober 2016 | reageer


Score

*****
Gezien in de bioscoop

Regisseur
Katell Quillévéré

Met
Emmanuelle Seigner, Alice Taglioni, Tahar Rahim, e.a.

Wat is jouw mening over Réparer Les Vivants?

Smaken verschillen, twisten bestaan. Daarom geven we ook telkens de mogelijkheid om te reageren op onze mening. Hou het beschaafd.