a

Sinterklaas 5: de pepernoten chaos

Sinterklaas 5: de pepernoten chaos

Film Eén ontbrekende pepernoot brengt pakjesavond niet in het gedrang. Een miljoenmiljard daarentegen...

door Stijn Terrie

Zwarte Piet mag dan wel al geel, groen, blauw of wit geworden zijn in Nederlands, de Nederlandse entertainer Martijn Van Nellestijn blijft ook in de vijfde film in zijn succesreeks over Sinterklaas zweren bij oerdegelijke bruine pieten.  Het blank tegengewicht wordt geboden door Sinterklaas zelf, Willeke Alberti (in de rol van hare majesteit de koningin op pensioen), Gerard Joling (als zichzelf helaas) en om in Vlaanderen toch ook maar over de toonbank te gaan door Herman Verbruggen (Markske van de kampioenen, u weet wel) en Arne Vanhaecke (bekend van VTMKzoom en meer)

De film oogt kleurrijk en gaat als vanouds vrij creatief om met het thema Sinterklaas. En toch storen wij ons een beetje aan de snelheid waarmee deze ongetwijfeld succesvolle productie werd klaargestoomd voor massaconsumptie. We zien meermaals een microfoon in beeld en de kinderen in het verhaal spelen te geforceerd. Maar goed, Joris en zijn maatje Boris zijn nu ook niet meteen de beste voorbeelden voor de jeugd om zich aan op te trekken als het neerkomt op verfijnd acteren.

Het zal de kinderen vermoedelijk wel pepernoten wezen want zij krijgen opnieuw 75 minuten de meest grappige zwarte pieten te zien in een avontuur waar ook de kinderen van vroeger misschien wat nostalgie kunnen uit opsnuiven. Met dank aan de inbreng van de irritante Tante Til die de jeugd van de jaren ’80 nog wel zal kennen als Mathilde ‘een kloddertje roze hier en een kloddertje roze daar’ Knots uit de NCRV serie ‘De Familie Knots’.

Dat er achter zo’n film gewoon één groot marketing idee zit, staat buiten kijf. Dat het uitgerekend de carrière van Gerard Joling is die zo op een nieuw spoor tracht te zetten is doodzonde, want iets zegt me dat kids eerder zaten te wachten op nog meer Lisa, Amy en Shelley Vol in Nederland populair als O’G3NE en vermoedelijk stiekem hopend op erkenning in Vlaanderen.

Maar los daarvan onthou je vooral dat dit de vijfde film in een reeks is waaraan kinderen nog net iets meer aan zullen hebben dan aan te staan zwaaien naar de échte Sint vanop de veertiende rij achter een nadarhekken op Rechteroever.

27 oktober 2014 | reageer


Score

*****
cover Sinterklaas 5: de pepernoten chaos

Gezien op dvd

Verdeler
Entertainment One

Regisseur
Martijn Van Nellestijn

Met
Joop Braakhekke
Gerard Joling
Tony Neef
Willeke Alberti
Patty Brard
Arne Vanhaecke
Herman Verbruggen
...

Extra's
Videoclip van Gerard Joling
Videoclip van de Vol zusjes
Wat bloopers en wat schaamteloze reclame in de vorm van een achter de schermen bij Joris en Boris en de Spaanse Dans.

Wat is jouw mening over Sinterklaas 5: de pepernoten chaos?

Smaken verschillen, twisten bestaan. Daarom geven we ook telkens de mogelijkheid om te reageren op onze mening. Hou het beschaafd.