a

Steve Jobs: The man in the machine

Steve Jobs: The man in the machine

Film There is no I in team.

door Stijn Terrie

Steve Jobs was een icoon in zijn zwarte coltrui en spijkerbroek. Maar wie was de man op het podium onder de gigantische iPhones? Waar kwam het verdriet bij zovelen vandaan toen hij overleed? In Steve Jobs: The Man In The Machine presenteert de Oscarwinnende regisseur Alex Gibney een kritisch onderzoek naar Jobs, gezien door velen als iconoclastische genie maar een tiran. De film vertelt een openhartig verhaal over de Apple legende door middel van interviews met een handvol mensen die dicht bij Jobs stonden in verschillende fases van zijn leven.

Iedereen die ook maar een heel klein beetje interesse vertoon in ICT of de extreme rotvaart waaraan de technologische vooruitgang zich ontwikkelt zal genieten van deze opvallend straffe documentaire. Wij zijn zelf kinderen van de jaren ’80 en vonden ‘Pong’ een saai spel voor oudjes toen we onze eerste stapjes zetten in een multimediale wereld. Outbreak, de meer gevorderde variant waarbij het balletje staafjes hoorde stuk te slaan alvorens we het met ons plaatje redden van de dieperik speelden we dan wel weer grijs. Tot de ontwikkelaars concurrentie kreeg van Sega, Nintendo, Playstation en Micrsoft. Vanaf die dag ontwikkelde alles zich aan een rotvaart. Nu zitten we vollenbak in het ‘I’-tijdperk. Met I-Tunes, I-Phone, I-Pad, I-Pad Air, I-Pod, I-Watch,… een tijdperk dat onlosmakelijk verbonden staat met dat Pong en Outbreak spelletje van de jaren ’80. Steve Jobs: The Man in the machine legt de link.

En dan zijn er nog die vele piratenverhalen over de harteloosheid waarmee Jobs door de digitale wereld denderde. Waar of gewoon van de pot gerukt?

Iets zegt ons dat deze documentaire binnen 10 jaar meer dan achterhaald zal zijn. Zeker op DVD. Maar dat mag u niet tegenhouden om dit stukje IT-geschiedenis in huis te halen.

PS: de man op de cover is wel degelijk Steve Jobs en niet Ashton Kutcher (maar als je dan toch bezig bent… mis zijn glansprestatie in ‘Jobs’ niet… )

3 december 2015 | reageer


Score

*****
cover Steve Jobs: The man in the machine

Gezien op dvd

Verdeler
Universal

Regisseur
Alex Gibney

Wat is jouw mening over Steve Jobs: The man in the machine?

Smaken verschillen, twisten bestaan. Daarom geven we ook telkens de mogelijkheid om te reageren op onze mening. Hou het beschaafd.