a

Sully

Sully

Film Destination: Nearly dead, Hudson River (NY)

door Stijn Terrie

Bestaat er een film waarin Tom Hanks ondermaats speelt? Iemand? Let op, we vragen niet naar ondermaatse films waarin Tom Hanks speelt… Anders had Sully wel het antwoord kunnen zijn. Maar ook dat hoort in z’n context geplaatst te worden, want Sully zal vermoedelijk bij velen in de smaak vallen. Bij ramptoeristen en fans van vliegtuigcrashes en bij vaderlandslievende Amerikanen, hell yeah!

Maar Sully wordt best met gerust gelaten door hen bij wie de maag al keert slechts bij de gedachte alleen al aan een Amerikaans heldenepos. We schrijven midden januari 2009 en bevinden ons aan boord van een binnenlandse vlucht van American Airlines. De vlucht was nog maar zes minuten onderweg van New York naar Charlotte in North Carolina of de Airbus dreef al op de Hudson. Een ooggetuige zat vlak bij de motor die het begaf. “Ik zat op stoel 22A. De motor ontplofte gewoon. Er kwamen grote vlammen uit. Ik zag er recht op vanuit mijn stoel. Meteen daarna hing er een sterke dieselgeur in het toestel. En toen zei de piloot: ‘Mensen, hou jullie vast voor een harde impact’.” Ook de Vlaamse media coverde de ‘crash’ massaal. Temeer omdat alle 155 inzittenden de crash -pardon waterlanding- overleefden. Met dank aan kapitein Chesley B. ‘Sully’ Sullenberger.

Sully focust zich op de momenten voor, tijdens en na de noodlanding en Tom Hanks speelt -we herhalen het graag- wederom grandioos als kapitein Sully die een leger aan bijna onmenselijke onderzoekers moet overtuigen van zijn beslissing om de Airbus op de Hudson te parkeren en niet op een inderhaast vrijgemaakte landingsbaan op vliegvelden in de omgeving.

De sterkte van de film zit ‘m zeker in de manier waarop de kijker medelijden krijgt met Sully die dramatisch zwaar wordt aangepakt achter de schermen. De zwakte zit ‘m dan weer in het feit dat alle feiten, plotwendingen én gebeurtenissen al tot vervelens toe werden gecoverd in de media waardoor anderhalf uur herhalen en herhalen misschien wel gaat vervelen na 60 minuten. En dan is er nog dat -opgelet spoiler alert!- romantisch muziekje in combinatie met ‘echte’ beelden in de aftiteling waardoor we net niet helpen kappen aan het standbeeld voor Sullenberger… Either you love it or… ge weet gij wel zekerst?

 

13 oktober 2016 | reageer


Score

*****
Gezien in de bioscoop

Regisseur
Clint Eastwood

Met
Tom Hanks, Aaron Eckhart, Valerie Mahaffey, Mike O'Malley, e.a.

Wat is jouw mening over Sully?

Smaken verschillen, twisten bestaan. Daarom geven we ook telkens de mogelijkheid om te reageren op onze mening. Hou het beschaafd.