a

The Danish Girl

The Danish Girl

Film Voor een man is een leugen een laatste toevlucht; voor een vrouw is het de Eerste Hulp.

door Stijn Terrie

The Danish Girl vertelt en bijzonder waargebeurd liefdesverhaal geregisseerd door Academy Award winnaar Tom Hooper. Wanneer Gerda haar man Einar vraagt om voor haar model te staan, komen Einars onderdrukte gevoelens naar boven en wil hij verder leven als vrouw. Einar begint aan een baanbrekende reis die alleen mogelijk is door de onvoorwaardelijk liefde van zijn vrouw. Einar vecht om te worden wie hij eigenlijk is: de transgender pionier Lili Elbe.

The Danish girl speelt zich decennia geleden af en toch is het thema rond transgenders vandaag de dag nog steeds een taboe of de inzet voor spot en zelfs haat. Spot waar iedereen soms zelfs onrechtstreeks aan mee doet. Wie lachte er nog nooit met de grapjes rond Franky die als Kaat metamorfoseerde in Thuis? Welke Voil Jeanet in Aalst trok er ooit al de vrouwenkleren aan zonder alle clichés van een vrouw als daar zijn borsten en konten tot het belachelijke te gaan karikaturiseren? Films als The Danish Girl zetten ons gelukkig ook twee uur lang aan het denken. Wie geboren is in het foute lichaam is niet ziek, laat staan gehandicapt… Het is geen negatieve afwijking… maar ’t is vermoedelijk de zwaarste last die er te wegen valt op schouders bij de betrokkenen zelf.

Maak The Danish Girl verplicht kijkvoer in de middelbare scholen en herhaal de film nog meer dan dat ze The SOund of Music herhalen rond Kerstmis en misschien, heel misschien wordt het taboe doorbroken.

Los van bovenstaande maatschappijkritiek is The Danish Girl ook een verdomd straf geregisseerd kijkstuk met heel volwassen vertolkingen die bij wijlen bijna iets theatraal hadden. Eddie Redmayne imponeerde al als Stephen Hawking in ‘The Theory of Everything’ hij overtreft die rol zowaar als Lili Elbe in een film waarin Alicia Vikander haar Oscar voor best supporting actress niet gestolen heeft.

9 juni 2016 | reageer


Score

*****
cover The Danish Girl

Gezien op dvd

Verdeler
Universal

Regisseur
Tom Hooper

Met
Alicia Vikander, Eddie Redmayne, Amber Heard

Wat is jouw mening over The Danish Girl?

Smaken verschillen, twisten bestaan. Daarom geven we ook telkens de mogelijkheid om te reageren op onze mening. Hou het beschaafd.