a

The Hobbit An unexpected Jouyney (Extended Edition)

The Hobbit An unexpected Jouyney (Extended Edition)

Film Bilbo Freeman voor president der hobbits!

door Stijn Terrie

Het was één van onze conclusies na het afgelopen Film Fest in Gent: laat films niet langer duren dan nodig. En na het zien van The Hobbit, An unexpected Journey herhalen we het maar al te graag. Why oh why Peter Jackson hoorde het boeiendste verhaal van Tolkien verfilmd te worden tot een drie uur durend geheel waarin de verveling vooral durft toeslaan omwille van de lengte van de film?  Steven Spielberg en Richard Donner lieten in 1985 hun Goonies toch ook geen drie uur lang zoeken naar oude piratenschat? Want meer dan een tocht met een doel (Erebor heroveren van de stoute draak Smaug) is het verhaal van The Hobbit toch niet?

First things First: we moeten eerlijk zijn met u. Als filmliefhebbers van het eerste uur staan wij open voor veel genres. Maar het heeft tot de Lord of the Ringstrilogie (ook al te lang, nvdr.) geduurd voor we  het fantasy genre alle kansen gaven en leerden appreciëren. We besloten daarna zelfs om Tolkien ook in gedrukte vorm een kans te geven zo net voor het slapen gaan. En ja zijne heiligheid had het in zich om ook deze volwassene te boeien met een oorspronkelijk voor kids ontwikkelde verhaaltje.

Reden te meer om uit te kijken naar de Jacksoniaanse verfilming van het boek. Aan acteertalent alvast geen gebrek. Martin Freeman charmeert als Bilbo Baggins en pakt ten gepaste tijde vernietigend uit met z’n typische ‘wat gebeurt hier nu weer’ blik in de ogen waarmee hij in The Office ooit de hoogste ogen wist te gooien. En Ian McKellen schittert bijna 10 jaar na The Return of the King nog eens als Gandalf, de grijze versie dit keer. Richard Armitage doet dan weer wat er van een stoere strijder verwacht wordt: robuust wezen en oestrogeen aan de kook brengen met weinig tekst. De dwergen en andere belangrijke verschijningen schitteren vooral dankzij de make-up (all credits naar hen die achter de schermen actief zijn!)

Tolkiens meest kindvriendelijke boek werd best wel bombastisch verfilmd waardoor we niet meteen ons zevenjarige neefje zouden op de schoot nemen tijdens het bekijken. Maar tieners zullen er ongetwijfeld wel van smullen, en wie zijn wij om dan te klagen dat de film te lang duurt.  En eerlijk gezegd voelden we ons ook heel even terug kind worden, want zeg nu zelf: die scene met de trollen dat was toch pure Freggels rip of? Kijk ma… een freggel…

Dankzij Martin Freeman charmeert de film ook de niet fantasy-liefhebbers al zullen die het ongetwijfeld met ons eens zijn: trop is teveel en te lang is trop.

The Hobbit, An unexpected journey werd net in een extended edition op de markt gebracht. Toch lijkt het ons de moeilijkste quizvraag in jaren waar alleen diehard fans meteen zullen op kunnen antwoorden: welke scènes werden verlengd? Inhoudelijk viel de verlenging alvast niet op. Feit is wel dat fans er een ongelooflijk mooi verzameldoosje op zullen nahouden, gezien de uitgebreide film (2 schijfjes) nog eens wordt uitgebreid met 3 schijfjes vol extra’s.  Zo krijg je een blik achter de schermen bij de acteurs die getraind worden in hun rol. En uiteraard maakt Peter Jackson gretig gebruik van de ruimte om nog eens zijn Nieuw-Zeeland te promoten bij z’n volgelingen.

Oh ja, we vergaten het bijna te vertellen. Wij bekeken The Hobbit deels in 3D, maar blijven concluderen dat het thuis niet het zelfde effect oplevert als in de cinema en dat terwijl we echt een televisie hebben die de helft van de woonkamer inpalmt. En dus vallen we ook hier gaarne in herhaling: tenzij je Alfonso Cuaron heet en je het zo ver geschopt hebt dat je Sandra Bullock en George Clooney richting de maan kunt sturen, blijf je maar best bij 2D cinema want een teveel aan diepte doodt de creativiteit.

Conclusie: Leve de hobbit! Maar voor de lengte van een film baseert Jackson zich beter op de lichaamslengte van een hobbit en niet op de lengte van diens voeten.

12 november 2013 | reageer


Score

*****
cover The Hobbit An unexpected Jouyney (Extended Edition)

Gezien op blu-ray

Verdeler
Warner Bros

Regisseur
Peter Jackson

Met
Martin Freeman
Ian McKellen
Richard Armitage
...

Extra's
Zie bespreking.

Wat is jouw mening over The Hobbit An unexpected Jouyney (Extended Edition)?

Smaken verschillen, twisten bestaan. Daarom geven we ook telkens de mogelijkheid om te reageren op onze mening. Hou het beschaafd.