a

The Neon Demon

The Neon Demon

Film She's a model and she's looking good

door Stijn Terrie

De nieuwe van Nicolas Winding Refn (Drive, Only God Forgives) werd in Cannes gemengd onthaald door de filmcritici. “gelukkig maak ik geen films voor die critici” liet hij zich ontvallen in een interview met Vertigo. Maar als je ook in de zaal zelf heel uiteenlopende meningen hoort dan blijf je toch hinken op die  mossel noch vis gedachte…

Wie ons een beetje kent, weet dat we heel wat genres weten te appreciëren en dat we meer dan wie ook open staan voor de minder klassieke film waarbij je makkelijk het begin van het einde kunt onderscheiden. En dus zal het u wel niet verbazen dat wij de nieuwe Refn wel wisten te pruimen. Maar eerlijk is eerlijk: onze mening moest toch een dikke twaalf uur én de nodige nachtrust rijpen voor we ze op het scherm kregen.

The Neon Demon volgt de zestienjarige Jesse die het lijkt te gaan maken als fotomodel in een harde wereld vol afgunst, intriges, promotie-poeperij en boob-jobs. Ze staat er helemaal alleen zonder eventuele steun van ouders of familie en lijkt heel kwetsbaar. Een vogel voor de kat in het wereldje zeg maar… maar niks lijkt minderwaar. De afgunst en intriges schuwen geen taboes: functioneel naakt uiteraard… maar ook kannibalisme en ja zelfs akelig echt in beeld gebrachte necrofilie… Het was van ‘Under The Skin’ van Jonathan Glazer geleden dat we nog eens zo’n vreemde horror zagen. En zelfs Keanu Reeves (een heerlijk verzuurde uitbater van een aftands motel) paste heerlijk in het plaatje.

Maar laat u als mainstream kijker zeker niet misleiden door de hokjes waarin The Neon Demon wordt ondergebracht. Het is geen logische film geworden noch een constant boeiend geheel waardoor het makkelijk lijkt om na een kleine twee uur de stempel ‘saai’ en ‘slecht’ boven te halen. Let goûts et les couleurs hé… Wij werden gelukkig wél overdonderd door al die geuren en kleuren gebundeld in een duivels gekke film. Overdonderd door het durven afwijken van het normale zonder daarmee David Lynch gewijs de verhaallijn honderd procent absurd te houden. Overdonderd door Refn.

26 juni 2016 | reageer


Score

*****
cover The Neon Demon

Gezien in de bioscoop

Regisseur
Nicolas Winding Refn

Met
Elle Fanning
Christina Hendricks
Jena Malone
Keanu Reeves

Wat is jouw mening over The Neon Demon?

Smaken verschillen, twisten bestaan. Daarom geven we ook telkens de mogelijkheid om te reageren op onze mening. Hou het beschaafd.