a

The Salesman

The Salesman

Film genuanceerde Iraanse wraakfilm

door Stijn Terrie

Asghar Farhadi’s nieuwste film ging in Cannes met de prijs voor beste scenario en beste mannelijke acteur lopen en dat is, alleen al voor die laatste scènes, meer dan terecht.

De titel van deze Iraanse film verwijst naar de opvoering van Arthur Miller’s theaterstuk ‘Death of a Salesman’, waarin de twee hoofdpersonages meespelen. Emad en zijn vrouw Rana moeten door een aardbeving snel een andere woonplaats vinden. Ze verhuizen naar een appartement dat voordien door een prostituee bewoond werd. Als Rana op een onoplettend moment de deur opent voor haar man, blijkt het een persoon met een broek vol goesting te zijn die nog niet op de hoogte was van de nieuwe huurders.

De film focust op de verschillende manieren waarop het koppel met de aanranding omgaat en welke invloed ze heeft op hun relatie. De personages schommelen daarbij van woede naar vergiffenis en alles daartussen, maar de machteloosheid blijft overheersen. Zeker het vrouwelijke personage heeft Farhadi heel genuanceerd geschreven en geregisseerd. Taraneh Alidoosti slaagt er ook in om waardigheid en trots in de schaamte van Rana te leggen. Shahab Hosseini’s Emad zie je dan weer groeien naar een wraaklust die hem verder weg van zichzelf en zijn vrouw brengt.

Ook de theaterscènes zijn een leuke afwisseling, al was de link met het hoofdverhaal wat zoek. Dat zo’n oer-Amerikaans stuk in Iran wordt opgevoerd, maakt het op zich al interessant. Het wulpse personage Miss Francis zegt bijvoorbeeld dat ze amper iets aanheeft terwijl de Iraanse actrice daar van kop tot teen bedekt is en een hoofddoek draagt onder haar pruik.

Het zou zonde zijn veel over het einde te vertellen, maar laat ons zeggen dat de laatste scènes bij de beste zijn die we dit jaar op Film Fest Gent gezien hebben. De finale komt met een twist die je niet ziet aankomen en slaagt erin om de overtuigingen en emoties die het publiek heel de film heeft opgebouwd, serieus in vraag te stellen. Ingenieus geschreven en opgebouwd, ontzettend goed gespeeld.

 

 

18 oktober 2016 | reageer


Score

*****
Gezien in de bioscoop

Regisseur
Asghar Farhadi

Wat is jouw mening over The Salesman?

Smaken verschillen, twisten bestaan. Daarom geven we ook telkens de mogelijkheid om te reageren op onze mening. Hou het beschaafd.