a

The Wailing

The Wailing

Film All he did was throw out the bait...

door Stijn Terrie

Halloween komt er weer aan. Het feest van de boerenbond ter promotie van de pompoen. Het feest van de pretparken ter verlenging van hun zomerseizoen. Het feest van de gemiddelde Sweet Paradises en Haribo’s om hun zoete gelatine slash beenmerg producten te promoten onder het motto ‘trick or treat’. Maar ook dé moment om wat horrorfilms te lanceren in de bioscoop. En doorgaans moeten we het dan stellen met remakes van remakes of de zoveelste sequel van een genre dat op dat moment goed marcheert waardoor onze pleasure overload al gauw omdraait in teleurstelling.

Maaaaaaaaar… dit jaar is er ‘The Wailing’ een meesterwerk van de Zuid-Koreaan Na Hong-Jin.

De komst van een mysterieuze vreemdeling zorgt voor onrust in een klein dorpje. Zeker wanneer kort daarna de inwoners elkaar zonder aanwijsbare reden beginnen uit te moorden. Een ietwat onbekwame politieman werpt zich op de zaak wanneer ook zijn dochter ten prooi lijkt te vallen aan de mysterieuze “ziekte” die door het dorp raast.

Hong-Jin moet het niet één keer hebben van jump-scares maar brandt aan een rotvaart het ene gezinsdrama na het andere op ons netvlies en pakt al vrij snel uit met een angstwekkende en mysterieuze naakte verdachte die zich voedt met dode herten. Liters varkensbloed doen perfect hun werk om de sfeer honderd procent af te werken. En zoals dat hoort in een goedgemaakte horrorfilm, wordt de grens met komedie heel af en toe eens bewust opgezocht.

The Wailing duurt 157 minuten en dat is op papier écht te lang maar in de praktijk voelt het aan als 90 minuten, exact het aantal minuten waarbij wij ons teleurgesteld verveelden bij elke andere halloween-release dit jaar. Thank god there is Na Hong-Jin want -of de grote bioscopen hem nu zullen erkennen slash draaien of niet- hij tekende net voor de horrorprent van ’t jaar. Point final.

14 oktober 2016 | reageer


Score

*****
cover The Wailing

Gezien in de bioscoop

Regisseur
Na Hong-Jin

Wat is jouw mening over The Wailing?

Smaken verschillen, twisten bestaan. Daarom geven we ook telkens de mogelijkheid om te reageren op onze mening. Hou het beschaafd.