a

The Witch

The Witch

Film Een boze vrouw maakt van een engel een duivel

door Stijn Terrie

De cover van ‘The Witch’ boezemt een klein beetje angst in. Toch bij zij die ooit al alleen door een donker bos tsjoolden op zoek naar een eindbestemming. Maar de ratingscommissie plakte het cijfer 12 op de hoes en dan weet je meteen dat je je eerder aan een sprookje mag verwachten dan aan een thriller met horrorfranjes.

We schrijven 1630. William en Katherine leven hun leven in dienst van Jehova en worden samen met hun vijf kinderen omwille van hun aparte levensstijl verbannen uit een gemeenschap waar ze geen tekorten kenden. William ziet er geen erg in dat hij zijn gezin nu zelfvoorzienend groot hoort te brengen aan de rand van een immens bos. Als de oogst van de mais tegenslaat, kan er nog gejaagd worden op wild. Maar wanneer op een dag de pasgeboren Sam onverklaarbaar verdwijnt gaan de poppen aan het dansen in het gezin waar niemand elkaar nog kan vertrouwen. Beëlzebub took control en het is nog maar de vraag of het geloof sterk genoeg is om de sloeber weg te jagen.

Verwacht geen grootse acteerprestaties in een setting waar Game of Thrones al lang de standaard is geworden. Geen grote Hollywooddecors maar het gemiddelde Bokrijk… en kostuums die vermoedelijk ook tijdens de heilige bloedprocessie worden gebruikt zonder dat we ook maar een beetje research hoeven te doen of dit alles rond 1630 valt te kaderen…  Lichtpuntje in een voor het overige vrij makke film is misschien wel Thomasin, de oudste dochter van het gezin die al snel wordt gezien als de oorzaak van al de onheil in het gezin. Het is de eerste hoofdrol voor Anya Taylor-Johnson die voorheen vooral als b-actrice dienst deed in televisie-series als Atlantis en Endeavor. Ze straalt een serieus stukje ‘je ne sais quoi’ uit en klopt dankzij deze rol niet onopgemerkt aan de poorten van Hollywood.

Niet de film van ’t jaar… verre van… maar als we voortaan naar de 4-jaarlijkse heksenfeesten trekken in Nieuwpoort hopen we nu wel Anya Taylor-Johnson op één van de praalwagens aan te treffen. We zullen wij haar dan wel redden van het vagevuur…

19 juli 2016 | reageer


Score

*****
cover The Witch

Verdeler
Universal

Regisseur
Robert Eggers

Met
Anya Taylor-Johnson, Ralph Ineson, Kate Dickie

Wat is jouw mening over The Witch?

Smaken verschillen, twisten bestaan. Daarom geven we ook telkens de mogelijkheid om te reageren op onze mening. Hou het beschaafd.