a

Tom and Jerry, The Lost Dragon

Tom and Jerry, The Lost Dragon

Film nog even doldwaas als in onze tijd

door Stijn Terrie

Geen Nicole zonder Hugo. Geen Laurel zonder Hardy. En al zeker geen Tom zonder Jerry. Doorheen de jaren hebben de poes vol streken en de muis vol kattenkwaad van Hanna en Barbera nog geen seconde aan populariteit moeten inboeten. Niet vreemd dus dat Warner Bros zich waagt aan langspelers met net iets meer verhaallijn dan de korte afleveringen waarin Tom en Jerry elkaar onophoudelijk beduvelen zonder echt zelf te beseffen dat ze elkaar feitelijk gewoon doodgraag zien.

Toch is het voor ons – fans van het eerste uur – even wennen om meegezogen te worden in een verhaal die hen zelfs terugbrengt naar hun jeugdjaren. Een beetje overbodige duiding in een voor het overige onderhoudende animatie waarbij het vooral opvalt hoeveel respect er blijft voor de leuke grapjes waarbij Jerry de tong oprolt van Tom als ware het een rode loper, of hoe Tom als accordeon opdraaft na eerst verpletterd te zijn geworden door de staart van een vuurspuwende draak. Het is en blijft de kracht van weleer die ons deze The Lost Dragon deed uitzitten met een glimlach waarbij onze mondhoeken onze oren net niet raakten.

De statige figuurtjes van weleer moeten bij onze generatie dan misschien wel een beetje aan charme inboeten nu ze tot vervolmaakte figuurtjes uitgroeiden in een steeds indrukwekkender animatie-landschap. De huidige koters zal het worst wezen. Zij zullen -net als ons bijna dertig jaar terug – met open mond zitten genieten voor de buis. Het overleven van de tand des tijds heet dat!

 

16 september 2014 | reageer


Score

*****
cover Tom and Jerry, The Lost Dragon

Gezien op dvd

Verdeler
Warner Bros

Regisseur
Spike Brandt & Tony Cervone

Extra's
een heel leuk activiteitenboekje.

Wat is jouw mening over Tom and Jerry, The Lost Dragon?

Smaken verschillen, twisten bestaan. Daarom geven we ook telkens de mogelijkheid om te reageren op onze mening. Hou het beschaafd.