a

Train to Busan

Train to Busan

Film All aboard? The zombietrain!

door Stijn Terrie

Fans van The Walking Dead reppen zich best naar de kassa’s van Film Fest Gent want met ‘Train to Busan’ geven de Koreanen hun visitekaartje af in het genre. Waar sommigen stilaan last van zombiemoeheid beginnen te krijgen (??), slaagt de Zuid-Koreaanse regisseur Sang-ho Yeon er met ‘Train to Busan’ toch in om iets nieuws toe te voegen aan het genre. Hij laat zijn zombies Usain Bolt gewijs lopen en geen horde is hoog genoeg om ze tegen te houden.

Train To Busan offert alle grootheden van de Koreaanse cinema en werd ingeblikt met een serieus budget. Vooral de snelheid waaraan Train to Busan van het scherm spat is indrukwekkend en compenseert het gebrek aan creatieve manieren om de zombies een halt toe te roepen. Want in tegenstelling tot de wilde plannen van Rick Grimes en co in The Walking Dead is het de protagonisten niet te doen om de mensheid te redden en een manier te vinden om de zombies af te slachten… het is eerder een ordinaire wedloop en een strijd om niet ingehaald te worden door de zombies.

De scènes waarin de potentiële slachtoffers zich van de ene wagon naar de andere proberen te begeven duren misschien af en toe wat lang en bevatten als we heel streng mogen zijn misschien te weinig creativiteit maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt met een paar indrukwekkende shots. Hoogtepunt in de film is misschien wel de scène waarin honderden zombies zich aan elkaar én een trein vastklampen om zich een weg te banen over elkaar tot op de rijdende trein waar nog slachtoffers kunnen worden gemaakt. Meesterlijk straf in beeld gebracht.

Een in het milieu terecht bejubelde zombiefilm. Een verrijking voor het genre, zoveel is zeker.

 

13 oktober 2016 | reageer


Score

*****
cover Train to Busan

Gezien in de bioscoop

Regisseur
Sang-Ho Yeon

Met
Yoo Gong, Dong-seok Ma, Woo-sik Choi, e.a.

Wat is jouw mening over Train to Busan?

Smaken verschillen, twisten bestaan. Daarom geven we ook telkens de mogelijkheid om te reageren op onze mening. Hou het beschaafd.