a

Woman in Gold

Woman in Gold

Film hebben is hebben maar krijgen is de kunst

door Stijn Terrie

Woman in Gold is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Maria Altmann (een grandioze Helen Mirren) die ternauwernood aan de holocaust wist te ontsnappen. Op haar zus en schoonbroer na werd zowat haar hele Joodse familie in Oostenrijk het slachtoffer van de onmenselijkheid van de nazi’s. Haar familie had zich jaren voor de gruwelijkheden door noeste arbeid opgewerkt tot de rijke echelons van Oostenrijk met nogal wat privé kunstbezit, waaronder het bekende ‘Woman in Gold’ van Gustav Klimt.

Samen met de jonge advocaat Rando Schoenberg (een nerdy Ryan Reynolds) gaat Altmann eind jaren ’90 de ongelijke juridische strijd aan met de staat Oostenrijk om de kunstwerken die destijds door de nazi’s ontvreemd werden terug in de familie te krijgen.

De sterrencast in dit historisch drama wordt aangevuld met Katie Holms (als vrouw van Schoenberg) en Daniel Brühl (als kenner van vooroorlogse kunst en de erfenisrechten)

Woman in Gold is een mooi portret geworden van een vrouw die het opeisen van één materialistisch object ziet als een gebaar van gerechtigheid. Simon Curtis regisseert meesterlijk en springt heel makkelijk meer dan 50 jaar in de tijd. De finale is zowaar nog mooier wanneer de jaren ’40 en ’90 poëtisch mooi in elkaar overgaan. Straf.

 

29 november 2015 | reageer


Score

*****
cover Woman in Gold

Gezien op dvd

Verdeler
Entertainment One

Regisseur
Simon Curtis

Met
Helen Mirren
Ryan Reynolds
Katie Holmes
Max Irons
...

Wat is jouw mening over Woman in Gold?

Smaken verschillen, twisten bestaan. Daarom geven we ook telkens de mogelijkheid om te reageren op onze mening. Hou het beschaafd.