a

Balthazar @ Vorst Nationaal

Balthazar @ Vorst Nationaal

Muziek Raise your glass to the nighttime

door Stijn Terrie

Balthazar en Flying Horseman op één avond. Twee vliegen in één klap is lichtjes uitgedrukt. De royalty van het Vlaamse muzieklandschap kwam even dag zeggen in Belgenland na hun Amerikaanse tour. Nummers zoals Do Not Claim Them Anymore, The Oldest Of Sisters en Blood Like Wine (die baslijn!) staan in het collectief geheugen gebrand als legendarisch. Derde plaat Thin Walls draaiden wij ondertussen ook al grijs. We zijn duidelijk dolenthousiast wanneer het over Balthazar gaat, en trokken dan ook goedgeluimd en met hoge verwachten naar Vorst Nationaal gisterenavond. Werden die ingelost? Ja, ja, volmondig ja!

Violiste Patricia Vaneste zette de avond in met de onheilspellende klanken van Decency. Mede door de pailletten op haar jurk konden we vanaf die eerste seconden al een schitterende avond verwachten. Melancholisch, grandioos. Bij Then What gooiden we onze heupen los, bij Leipzig gingen de handjes in de lucht, en The Boatman nam ons mee along the bridges we burnt. Elk nummer overtrof het vorige. Die herkenbare zweverige, nonchalante sound, we krijgen er maar niet genoeg van. De nummers klinken live episch. Bombastisch maar toch ingetogen, geniaal. De rokerige stem van Maarten Devoldere doet menig meisjesknieën knikken, en ook Jinte Deprez nam ons meermaals mee op een trip naar hogere sferen. ‘Dit is best wel indrukwekkend’ wist hij ons te vertellen. Dat vonden wij ook, Jinte!

Balthazar was in de stemming om oude nummers te spelen, wij content. De bierbekertjes gingen naar alom gekende gewoonte de lucht in tijdens Blood Like Wine. We raised our glass to the nighttime maar we heven ook het glas op een band waar we als Belg serieus trots op mogen zijn. Ons hoogtepunt was bisnummer True Love, voorafgaand door een vioolstuk waarin Patricia vergezeld werd door Jinte. Voor de zoveelste keer die avond waren we met stomheid geslagen. Hoe prachtig obscuur kan een nummer klinken, vroegen we ons af. We hopen toch elke keer stiekem op Do Not Claim Them Anymore. We waren dan ook door het dolle heen wanneer die welgekende eerste noten klonken. Een betere afsluiter had niet gekund.

En dan was er nog het voorprogramma. Flying Horseman heeft net een nieuwe plaat onder de arm, en veroverden al vele harten met voorgaand werk. Vorst werd opgewarmd met rusteloze, bluesachtige postrock. Een match made in heaven, wij waren onder de indruk. De sirenestemmen van zussen Martha en Loesje maken het geheel helemaal af. Op 25 november stellen ze hun nieuwste voor in de Handelsbeurs, wij raden elk van u aan zo snel mogelijk een ticket te bestellen.

8 november 2015 | reageer


Score

*****
Gezien op
07-11-2015

Waar?
Vorst Nationaal

Wat is jouw mening over Balthazar @ Vorst Nationaal?

Smaken verschillen, twisten bestaan. Daarom geven we ook telkens de mogelijkheid om te reageren op onze mening. Hou het beschaafd.