a

De Beloften 2016

De Beloften 2016

Muziek zwakste editie in jaren met wansmakelijke show van juryvoorzitter

door Stijn Terrie

Sta ons toe te beginnen met een conclusie: De Beloften -het ‘rock’-concours van Democrazy vzw in samenwerking met Urgent.fm- is ziek. Zwaar ziek. Editie 2016 gaat de geschiedenis in als vermoedelijk de zwakste editie ooit en vorig jaar was het ook al gene vetten. In 2015 was er gelukkig nog het magistrale ‘Crowd of Chairs’ die met hun eigenzinnige noise-rock de tegenstand -als die er al was- op een hoopje veegde. De heren verdienen meer airplay op de nationale radio, want hun concert van gisteren op de Sint-Baafssite én hun passage op Zeverrock waarbij ze de trommelvliezen van een handvol Clouseau-fans mochten vernielen verdiende veel lof.

Crowd of Chairs en DJ Davy tijdens de sfeervolle Coyendanspark-fuif waren spijtig genoeg het beste van wat een historische zaterdag had kunnen worden voor Democrazy. Historisch omdat Eric Smout en co het verdienden om nog eens een Intergalactische romanticus of een koning Bony van nergens te mogen ontdekken met hun concours. Maar een historische zaterdag kan alleen maar werkelijkheid worden als de selectie voor de finale een stuk ernstiger wordt genomen. Hoe verklaar je anders dat een ellendig slechte rapper als Ronin The Wolf de finale haalt? Sorry Ronin je bent in tegenstelling tot wat je zelf verklaarde helemaal geen domme Gentenaar. Maar je bent ook helemaal geen rapper. Point final. Maar geen paniek, je was gisteren niet de enige die zwaar afging op het podium, maar daar kom ik later op terug.

Lag het niveau dan echt zó laag? Eerlijk? Ja.

Fär mocht de spits afbijten. De band -nu ja band?- werd omschreven als donkere en diepe electronica met een boeiende zangeres. Een vlag die de lading toch niet helemaal dekt denken wij dan. We zagen al veel boeiendere zangeressen en vrezen dat het moeilijk wordt om met deze bezetting en invulling een plaatsje te vinden tussen pakweg SX, Soldiers Heart, Echo Beaty en hell why not Raveyards. Ons advies: less image… more live music in stead of buttons.

Cleo dan. Een grappige frontman die risico’s durfde nemen met een solo nummer op gitaar terwijl de band maar 15 minuutjes krijgt om zich te bewijzen. Nicolas was zich wel degelijk bewust van het risico en iets zegt ons dat het verkeerd uitviel, want de nummers in teamverband waren een stuk straffer dan het solo-moment. Maar er zat muziek in en we wensen hen dan ook graag het beste toe met hun dreampop. Laat ons hopen dat ze er ooit komen door een publiek te verbazen als voorprogramma maar om een rock-concours te winnen zijn ze net iets teveel middelmaat.

Ronin The Wolf. Een apple, een micro en een zelfkritische rapper. Meer woorden hoeven we niet vuil te maken aan deze van de pot gerukte act. Ronin zong boven zijn eigen bandje maar kon tot vervelens toe zijn eigen tempo niet volgen waardoor er te vaak Eminem gewijs wat yow yow What’s up Gent werd gemompeld. Eminem kan in live shows zijn eigen tempo ook niet aan maar kan wel rekenen op 12 D’s om dat min of meer te camoufleren. Als je alleen het podium opkruipt dan weet je dat je kan afgaan. Zwaar afgaan. Sorry  Ronin, we hadden met de beste wil van de wereld wat milder geweest, maar soms zijn er harde woorden nodig om tot inzicht te komen.

The Mary Hart Attack heeft één ellendig grote troef: hun imposante én straffe bassist. Maar daar wordt dan een middelmatige zanger naast geplaatst. Jammer want er zit best wel een straffe carrière in mocht die frontman veel meer rock ’n roll uitstralen. Shoegaze post-punk is echt nog niet dood in Vlaanderen, maar er is meer pit nodig om het hellevuur van de verbrandingsoven te ontlopen.

Momma Said so. Ze wonnen ‘Student Kick off’ en ‘Jonge Wolven/Jeune Loupes’ en dat is zeker niet toevallig. De heren én dame stapten zelfzeker het podium op en speelden met een podiumpresence waarmee je cum laude afstudeert aan het KASK. Ze gebruikten hun vijftien minuten perfect en winst in dit concours was toen al zeker. Een bevestiging. Zeer zeker. Een ontdekking? Helaas niet meer en dat zou Democrazy wel eens zuur kunnen opbreken als ze straks de band moeten promoten als hun winnaars.

Hulder (of was het nu Hunger?) mocht als laatste band een poging ondernemen om de winst af te snoepen van Momma Said So. Een verdienstelijke poging, maar om echt te winnen zal de band toch wat kritischer mogen zijn met zichzelf. In de openingssong kiezen ze er bewust voor om met z’n drieën de frontman te gaan overstemmen. Een foute keuze want het klonk bij wijlen gewoonweg vals. Jammer, want het totaalplaatje oogt wel niet slecht op het podium, maar bij ons wil het oor ook steeds wat en die eerste -valse- indruk bleef helaas hangen.

Hulder ging uiteindelijk lopen met de publieksprijs. Hoe vaak won de laatste band op de bill de publieksprijs al niet bij De Beloften? De overwinning ging -logisch- naar Momma Said so. Maar wij vragen ons af hoeveel mensen dat zullen hebben onthouden. Want de wansmakelijke show van juryvoorzitter Wim Defoort overschaduwde de prijsuitreiking totaal. De man vroeg -dronken?- om een minuut stilte voor de dode en gewonden die er zijn gevallen na de rellen aan het Van Beverenplein. Que??????? Smartphones spraken gelukkig slechts over een waterkanon en één administratieve aanhouding. Vervolgens sneerde de man die vermoedelijk zelf met een I-phone en I-pod rondloopt naar Apple om vervolgens heel onprofessioneel ‘Hunger’ uit te roepen als publiekswinnaar. Een schoonheidsfoutje? Year right… zelfs de winnaar werd foutief aangekondigd. ‘My momma said’. Mijnheer Defoort je hebt niet de presence noch de knowhow om een show op te voeren op een podium. Schoenmaker blijf bij je leest en laat het entertainen over aan zij die er wel Hinkelspel kaas van gegeten hebben. Uw opvoering was be-scha-mend.

Kijk… Als Democrazy de bedoeling heeft om van De Beloften terug een waardig concours te maken dan is het voor ons simpel. Stel een degelijke jury aan met een nieuwe voorzitter en zorg voor een uitgekiende selectie waarbij je je op meer dan alleen een tape baseert. If not dan zie je ons volgend jaar pas rond een uur of half tien verschijnen wanneer Davy het podium overneemt voor het leukste wijkfeestje van Gent.

Ps: Dank je Davy… you saved the night!

18 september 2016 | reageer


Score

*****
Gezien op
17-09-2016

Waar?
Coyendanspark, Sint-Baafssite

Wat is jouw mening over De Beloften 2016?

Smaken verschillen, twisten bestaan. Daarom geven we ook telkens de mogelijkheid om te reageren op onze mening. Hou het beschaafd.