a

Dubioza Kolektiv, De Centrale Gent

Dubioza Kolektiv, De Centrale Gent

Muziek Boom Shakalaka Boom

door Stijn Terrie

Rilatine is duidelijk nog niet uitgevonden in Bosnië. Dat bewezen de mannen van Dubioza Kolektiv deze zomer al tijdens de Gentse Feesten waar ze bij Sint-Jacobs alle geluidsnormen aan hun laars lapten en tekenden voor het strafste optreden van de Gentse Feesten 2015. Intercultureel centrum De Centrale was maar al te blij om het zootje ongeregeld terug te halen naar Gent. Een goed gevulde turbinezaal was donderdag klaar voor een herhaling van het zomers feestje.

Een concert van Dubioza Kolektiv start met een computerstem die in het Nederlands waarschuwt voor de heren van Dubioza Kolektiv. Het roken van marihuana is ten strengste aanbevolen en mocht de band toch niet komen opdagen dan staat het je vrij om te roepen: kloot-zak-ken… kloot-zak-ken… De eis om ritmisch handgeklap werd heel makkelijk ingewilligd door het enthousiast publiek en één voor één sijpelden de bandleden binnen. De vrolijke ska-start (Volio BiH en U.S.A) werd al snel aan flarden geschoten met wat confettikanonnen waarna het tempo de hoogte in ging met Tranzicija. Het publiek ging toen al heel vrolijk met de armen zwaaien en niemand maar dan ook niemand bleef stilstaan op de aanstekelijkheid van de balkan-sound. Ons favoriete nummer ‘Just on Eurosong’ leverde meteen 12 extra punten op. “Auf wiedersehen miss Merkel, you are not my friend. When I tell you merhaba, you don’t understand. Cantare Berlusconi, prostitution story, his libido running country, taking all the glory. If you wanna meet me mister Sarkozy, you will have to learn my language, parle-vouz gipsy. Don´t want to be annoying, please don´t get me wrong. I´m sick of being european just on eurosong.”

En ook al zijn we hier persoonlijk niet meteen fan van het gratis downloaden van muziek, het siert een band als Dubioza Kolektiv om het toch op te nemen voor de Pirate Bays van deze dagen. (hun music is for free, you can download MP3. Keep it playing on repeat, if you hate it press delete.) Deze band geloof in gratis downloads ter promotie van de band. Inkomsten komen wel via ticketverkoop (16 euro, ’t was een koopje donderdag) en merchandise (10 euro, waar krijg je voor dat geld nog een T-shirt op een concert?) Straf!

Wie er bij was donderdag zal het beamen: Dubioza Kolektiv was straf! Feest! Het weekend begon voor één keer op donderdag met koude pintjes (aan slechts 1,80 euro? respect @De Centrale) en dansen… veel dansen… De finale waarbij alle vrouwen het podium op mochten was niet echt vernieuwend maar altijd leuk, zeker als er één rebelse mie tussenzit die de micro van de heren weet te rippen om ze zo aan te manen om nog niet weg te gaan. Het zorgde naast de kindjes die even het podium werden opgehaald voor een klein beetje girlpower in een set vol testosteren.

Ps: vergeet ze niet te downloaden en stuur hun website misschien ook even door naar de Schuermannen of Chokri’s van deze wereld want iets zegt me dat Dubioza Kolektiv ook in een tent voor tienduizend man zal aanslaan… Uiteindelijk horen ook zij te beseffen: there is no escape from Balkan.

Foto: Wendy Vandeputte

 

27 november 2015 | reageer


Score

*****
Gezien op
26-11-2015

Waar?
Gent, De Centrale

Wat is jouw mening over Dubioza Kolektiv, De Centrale Gent?

Smaken verschillen, twisten bestaan. Daarom geven we ook telkens de mogelijkheid om te reageren op onze mening. Hou het beschaafd.