a

Eagles of Death Metal, Club Vorst Nationaal

Eagles of Death Metal, Club Vorst Nationaal

Muziek They got the flesh and they make you scream!

door Stijn Terrie

13 november 2015 zal voor elke liefhebber van een liveconcert voor eeuwig geboekstaafd staan als de dag waarop rock ’n roll van z’n vrijheden werd beroofd. Eagles of Death Metal in Parijs… de rest werd helaas geschiedenis. En hoewel Jesse Hughes en de zijnen logischerwijze zwaar aangeslagen waren en zijn, raapten ze toch al heel snel alle moed bij elkaar en trokken ze weer langs de Europese zalen om het trauma te verwerken. Laatste stop op die tour? Brussel…

We hadden ons voorgenomen om het concert te beleven zonder die hele donkere geschiedenis in het achterhoofd. Maar al snel bleek dat even haalbaar als pakweg jezelf oraal bevredigen. Onder de vele aanwezigen in een voor de gelegenheid verkleind Vorst Nationaal leefde de geschiedenis nog steeds en het was onmogelijk om naast de vele zwaar bewapende militairen en politieagenten voor de toegangsdeuren te kijken.

Pas toen Jesse Hughes om 21u10 trots het podium kwam opgedanst op de tonen van ‘Ladiesnight’ in een bloot bovenlijf dat slechts bedekt werd door een kleurboek vol tattoos en de traditionele rode bretellen, konden we de bladzijde eindelijk omdraaien. Eagles of Death Metal was niet gekomen om te blijven rouwen. Eagles of Death Metal was gekomen voor een feestje pure sang! Godzijdank! Een feestje dat dik twee uur duurde en waarbij Hughes de hele zaal moeiteloos uit zijn hand deed eten. Can he get another Amen to that?

Brussel was de laatste stop in de tour en dus kon er al eens een extra fles bourbon naar binnen worden geschoven… kon er al eens worden afgeweken van de setlist… kon er al eens wat minder van gitaar gewisseld worden terwijl het eigenlijk wel had gemoeten… kon er al eens wat minder toonvast gezongen worden…kon er al eens wat tijd verloren gaan tussen twee nummers door met het goedleggen van je kapsel, pornosnor en baard… kon er al eens wat extra geflirt worden met de dames in de zaal… kon er al eens een ‘om het luidst roepen’-wedstrijd tussen mannen en vrouwen georganiseerd worden… kon er al eens een drumsolo worden opgedrongen… kon er al eens een emo-momentje worden ingelast… Allemaal zaken die bij een gemiddelde band de vaart uit het concert zouden halen en door de doorwinterde concertganger als vervelend zou worden beschouwd. Maar Eagles of Death Metal is gezien de geschiedenis op dit moment niet een gemiddelde band. En dus gunde heel Vorst Nationaal het Hughes en de zijnen probleemloos die avond.

En terecht, want elk bandlid straalde opnieuw plezier uit. Er werd gelachen, veel gelachen. Er werd gedold met elkaar (hoorden wij Hughes zijn gitarist ten huwelijk vragen?) En er werd serieus samengespeeld op de instrumenten tussen al dat niet muzikaal entertainment door.

Hoogtepunten in de set waren ongetwijfeld opener ‘I Only Want you’, het meest QOTSA klinkende ‘The Reverend’, het meezingmoment bij de cover van The Rolling Stones, Brown Sugar en het lichtjes aangepaste ‘Stuck in the Metal’ En uiteraard de encores ‘I Love you all the time’ waarin alle leden van de twee bands uit het voorprogramma vrolijk mochten komen meezingen als ware het een Kraakpand avond onder leiding van Dirk Blanchaert.

jesse

Maar het hoogtepunt was ongetwijfeld de finale battle tussen alle bandleden bij ‘Speaking in Tongues’ waarbij Jesse Hughes zelfs tussen het publiek ging staan om een geblinddoekte Dave te verslaan in een rondje gitaarsolo.

Eindconclusie: hey hey… my my… rock and roll will never die. Want hoe slordig en onsamenhangend dit concert ook moge geweest zijn, we kunnen niet anders dan concluderen dat wij als fan geen nood hebben aan iets anders. Fuck al dat afgelekt gedoe. Rock ’n roll hoort wat gezonde chaos uit te stralen en hoort bovenal te entertainen en laat EODM dan ook 100 procent geslaagd zijn in die opzet! Meer van dat! Rock Werchter again? We want them so hard!

 

 

26 februari 2016 | reageer


Score

*****
Gezien op
25-02-2016

Waar?
Vorst Nationaal, Brussel

Wat is jouw mening over Eagles of Death Metal, Club Vorst Nationaal?

Smaken verschillen, twisten bestaan. Daarom geven we ook telkens de mogelijkheid om te reageren op onze mening. Hou het beschaafd.