a

Fear Factory, Vooruit Gent

Fear Factory, Vooruit Gent

Muziek Did you have a great night? Fuck yeah!!!!

door Stijn Terrie

Sinterklaas vierde zijn verjaardag. Fear Factory loopt een kwart eeuw rond op deze aardkloot en het is exact twintig jaar geleden dat de plaat ‘Demanufacture’ verscheen. Zijn er nog excuses nodig om een feestje te bouwen in de beruchte concertzaal van de Gentse Vooruit?  Awel ja, een slordige 18 jaar geleden stond Logan Mader met Machine Head op het legendarische podium van de Vooruit en nu mag hij van nul beginnen met z’n nieuwe band ‘Once Human’…

First things first: het verjaardagsfeestje van Fear Factory werd op gang geschoten door Dead Label, een Ierse band die we vooral zullen onthouden dankzij de ravissante blonde drumster. Maar mede dankzij de schreeuwerige bindtekst ‘Make some fucking noise Ghent’ na elk nummer kon de band niet meteen als groot licht kon worden bestempeld in de scène. Nice try, big yawn.

Dan was de nieuwe band van Logan Mader weer een stuk interessanter. De sound of Machine Head was instrumentaal nooit veraf maar frontvrouw Lauren Hart geeft er vocaal weer een heel nieuwe dimensie aan. Als je haar toelaat te schreeuwen althans. Want dan is ‘Once Human’ op z’n best. Eens Hart aan het zingen gaat, hoor je maar best met een volle blaas te zitten opdat je een excuus hebt om de zaal zonder plaatsvervangende schaamte te kunnen verlaten. Once Human besloot de set met ‘Davidian’ van Machine Head. Goedkoop, zeer zeker. Maar het publiek vroeg er gewoon om dus why da fuck zouden we het Hart en co kwalijk nemen? Nice try, less yawn.

Once Human

Maar het moge duidelijk zijn dat een bijna uitverkochte Vooruit voor de angstfabriek kwam en voor niks anders. Burton C. Bell kreeg dan ook meteen de hele zaal op z’n hand bij opener ‘Demanufacture’. De temperatuur ging meteen een slordige dertig graden omhoog en de bedrijvige roadie kwam bijna handen te kort om de skydivers van het podium te houden. Ons eerste persoonlijke hoogepuntje kwam er met ‘New Breed’. Ondergetekende is 34 jaar jong maar voelt zich desondanks toch lid van die new breed. De batterijdrum sloeg af en toe in overdrive en Bell bewees zelfs na 25 jaar nog steeds over een uitmuntende industrial zangstem te beschikken. De vuisten gingen terecht perfect synchroon de lucht in: New Breed!Vreemd moment in de show: Bell die met z’n vingers een geweer vormde en de hele zaal scherp in het vizier neemt tijdens de intro van Hunter-Killer. Een beeld die sinds 13 november bij elke concertbezoeker helaas een beangstigende bijklank kreeg. Leaving people victimized… Fuels my angst inside… Kippenvel…

De reguliere speeltijd werd afgesloten met het fenomenale ‘A Therapy For Pain’, inclusief volledige outro opdat de band zich even kon ontdoen van kletsnatte shirts, waarna de band terug kwam om ons een ultiem ‘shock‘ te schenken, gevolgd door wat nieuwe nummers (je hoort je fans ook een klein rustmoment te gunnen, want de nieuwe nummers waren nog niet je-dat live.) Als toetje kreeg Gent Martyr, het nummer waarmee het ooit allemaal begon. What I thought was life…came to an end… hoog tijd om te ontsnappen zeker?

De angst dat Fear Factory twintig jaar na datum in zaal zou kunnen teleurstellen was ongegrond. Meer nog: de fabriek bewees de tands des tijds te hebben doorstaan en kwalitief hoogstaande producten op de markt te brengen. Het moge dan ook duidelijk zijn: Fear Factory is terug van eigenlijk nooit echt weggeweest en dankzij de revival van het genre zullen we er de komende jaren weer vollen tsjoep van mogen genieten!  Where is your saviour now? There is you saviour now!

7 december 2015 | reageer


Score

*****
Gezien op
06-12-2015

Waar?
Gent, Vooruit, Concertzaal

Wat is jouw mening over Fear Factory, Vooruit Gent?

Smaken verschillen, twisten bestaan. Daarom geven we ook telkens de mogelijkheid om te reageren op onze mening. Hou het beschaafd.