a

Gabriël Rios + Yellowstraps, Geruis Dendermonde

Gabriël Rios + Yellowstraps, Geruis Dendermonde

Muziek Zwijmelen

door Stijn Terrie

Foto: Hanne Craye

Een Gentse Puerto Ricaan en vier gladde Brusselaars, meer was er niet nodig om ons naar het pittoreske Dendermonde te krijgen. Om de zoveel maanden organiseert Geruis ons een concert in het anders vrij geruisloze Dendermonde, deze keer met Gabriël Rios en Yellowstraps.

Voorprogramma Yellowstraps mochten we eerder bewonderen op Glimps. We waren toen al danig onder de indruk. Nimmer hadden we ons zo ontspannen gevoeld in een kerk. En ja hoor, ook op deze iets minder indrukwekkende locatie wist Yellowstraps ons opnieuw te verleiden. Ergens in 2013 verbaasde Yellowstraps & Le Motel vriend en vijand met hun eerste track Pollen. Ze werden opgepikt door Lefto en de bal ging aan het rollen. Eind vorig jaar vuurden ze samen Mellow af op de wereld,  die brachten ze gisterenavond ook in Belgica Bis.

De naam van hun plaat hebben de heren alvast goed gekozen: met het woord mellow kan je hun geluid perfect omschrijven. Op subtiele wijze worden synths gemixt met gitaar en zachte drums. Toch komen ze met zulke spaarzaamheid vaak nog beter en gerichter over dan de felste gitaarsolo inclusief moshpit. Zo zie je maar hoe veel een catchy melodietje kan doen. Wij waren vooral fan van Arpeggo en Mirror Lake. Af en toe klinkt Yellowstraps als een meer laidback Mount Kimbie, maar de weldoordachte synths blijven toch zorgen voor een meerwaarde aan een uniek geluid. Zonder saxofoon (want die was er op Glimps wel) is Yellowstraps minder dansbaar en iets minder indrukwekkend, maar de meer minimalistische aanpak kunnen we ook zeker smaken. De stem van Yvan Murenzi lijkt ons gerust te stellen: “Doe maar, zak een beetje verder weg, het is toegelaten”. Na gisterenavond krijgt Yellowstraps een ereplaatsje in onze zondagnamiddag playlist.

Al honderden keren hebben passioneel mee gekweeld met het wondermooie Gold. Gisterenavond moest Gabriël Rios het echter zonder zijn blazers en strijkers stellen en kon hij zich niet verstoppen achter zijn bassist. Een man met een gitaar dus. Veel meer hoeft dat soms ook niet te zijn. Op zijn laatste langspeler This Marauders Midnight laat Gabby zich van zijn meest kwetsbare kant zien, wij verwachtten dan ook een intieme avond met een groot knuffelbaarheidsgehalte. Al van bij het begin was het duidelijk dat die belofte ingeleverd zou worden. Beginnen deed hij met Voodoo Child, origineel van Jimi Hendrix. Puurder dat dat wordt het niet. Heel cool gebracht, en meteen ook een van onze favorieten van de avond.

De rest van de avond kregen we uitgepuurde, gracieuze nummers voorgeschoteld. Gabriël Rios is als singer-songwriter een waar goudsmid in zijn kunst. De passie spat van elke lettergreep die hij zingt. Wij onthouden vooral Swing Low en Burning Son. Tussen de nummers door maakte Gabriël al graag een klapke en een grapke met het publiek. Binnen de 10 minuten bedankte hij het publiek al voor hun aandacht en ook om een anekdote hier en daar zat hij niet verlegen. Sympathieke mens. En het is natuurlijk altijd fijn om te weten waar een nummer over gaat. Nooit gedacht, bijvoorbeeld, dat het vrolijke Skip The Intro over een obsessieve stalker ging. Het is trouwens ook heel fijn om meneer Rios bezig te zien. Hij geeft zich volledig over aan zijn nummers en zo wordt het ineens bijna theatraal entertainment. En daar kwam het dan, het moment waar iedereen op zat te wachten. Bij de eerste tonen van Gold werd het wel heel stilletjes in Dendermonde. Mooi!

Toch was hij ons ongeveer halverwege de set een beetje kwijt. Het werd ons een beetje te veel van hetzelfde, een beetje te zeemzoet. Tijdens de bisnummers wist Gabriël ons wél weer te verrassen met twee nummers in het Spaans. Op zulke sensuele klanken waren we niet voorbereid. Links en rechts van ons zagen we enkele dames schaamteloos wegzwijmelen, we nemen het hen niet kwalijk! Een fijn einde dus, van een even fijne avond. We zullen meer naar Dendermonde moeten trekken.

9 april 2016 | reageer


Score

*****
Gezien op
08-04-2016

Waar?
Belgica Bis, Dendermonde

Wat is jouw mening over Gabriël Rios + Yellowstraps, Geruis Dendermonde?

Smaken verschillen, twisten bestaan. Daarom geven we ook telkens de mogelijkheid om te reageren op onze mening. Hou het beschaafd.