a

Het Zesde Metaal, Zebrawoods Gent

Het Zesde Metaal, Zebrawoods Gent

Muziek Vergeet brons en zilver. Het Zesde Metaal verdient driedubbel goud.

door Stijn Terrie

Wij hebben een zwak voor het Zesde Metaal. Wij steken dat niet onder stoelen of banken. De band rond Wannes Cappelle maakt straks kans op twee Music Industry Awards. In de categorie beste Nederlandstalig waar Tourist Le Mc als grote favoriet vermoedelijk met het beeldje gaat lopen omdat gemiddeld Vlaanderen gewoon oppervlakkig gaat stemmen op de meest populaire artiest en ook in de categorie beste auteur componist waar we stilletjes hopen dat mainstream Vlaanderen die toerist laat voor wat hij is en van ienemienemutte gaat doen tussen Bram Van Parys (Bony King) Trixie Whitley en Wannes. Drie artiesten die het eigenlijk alle drie even hard verdienen.

Maandag stond Cappelle nog eens met zijn Zesde Metaal in Gent (een West-Vlaming viert hier vaak thuismatchen) met een set die grotendeels vergelijkbaar was met die van de afgelopen theatertournee en voor de zomerfreaks dus in grote mate afweek van de festivalsetlist. Openen deed het Zesde Metaal met ‘Oe est Meugelijk’ de briljante song van Ploegsteert. “Ik heb u nooit echt graag gehad, ge had dat ook wel in de gaten. Maar nu dat je er niet meer zijt, tel ik u toch gelijk bij mijn maten.”  Aan maten alvast geen gebrek maandagavond in de Zebrastraat want een afgeladen tent ging massaal om pinten tien minuten voor aanvang van het concert wanneer de band uit monde van de organisatie uitdrukkelijk vroeg om de bar te sluiten tijdens het optreden om niet te veel storing te veroorzaken. Een eis waar slechts stiekem van werd afgeweken. ‘Moa da was nie erg. Per stiekem hetapte piente zoe d’ orhanizoasje un euro mjeir skienken oan Vluchtelingenweg, pardon vluchtelingenwerk Vlaanderen.’ Want ook dat is Het Zesde Metaal. Een vleugje donkere humor tussen de liedjes door. “ons gage gaat vanavond naar Vluchtelingen Weg.” (luid applaus). Pardon “het geld gaat naar Vluchtelingen Werk. er is gelijk plots al weer wat minder enthousiasme”. Cappelle kon hun nobele geste niet beter in de verf zetten die avond.

En als de taps en de frigo’s in staking gaan kan het publiek zich nog meer concentreren op de schoonheid van de teksten van Het Zesde Metaal. En dus was het niet meer dan logisch dat de handen steeds luider op elkaar gingen na onder andere ‘Genezen’, ‘Nie Voe Kinders’, ‘Schiet’ (Skiet eigentlijk…) en ‘Ip Min Knieën’. Wannes toert al een hele zomer en een heel najaar met de magistrale muzikanten Tom Pintens, Filip Wauters, Robin Aerts en Tim van Oosten en dat vertaalt zich niet alleen in een bijna foutloos parcours, het gaf de band voldoende tijd om te experimenteren met nummers. En zo mochten we dan ook genieten van een uiterst genietbare nieuwe interpretatie van ‘Gie den otto en ik’ met het meest herkenbaar zesde metaalrefrein: Zeg alles af voe morgen…

Zebrawoods is vermoedelijk het gezelligste en misschien wel meest intieme winterfestival van Vlaanderen en dus was de combinatie ‘Spelen in Berlijn’ en ‘Ier Bie oes’ misschien wel dé voltreffer van een geslaagde muzikale avond. Waarom Cappelle signalen gaf om de micro af te sluiten na ‘Spelen in Berlijn’ leek ons lang een raadsel, maar de manier waarop Wauters en co naadloos overgingen naar ‘Ier Bie Oes’ was zo magistraal dat we ’t meteen doorhadden. Dit was hét moment in de set waar de instrumenten het heel even magistraal overnamen van de sublieme teksten van Cappelle. Game, set, match voor Het Zesde Metaal. We waren toen al wuppe. De bombastische toemaatjes ‘Bouwt ip mie’ en ‘Toe nu maar’ waren de zoveelste kers op een fantastische muzikale taart.

Of Het Zesde Metaal teert op de populariteit van Wantje en co uit Bevergem willen we niet gezegd hebben. De zeer snel uitverkochte tent doet het wel vermoeden. Maar wie Het Zesde Metaal al even volgt weet dat de band zelfs zonder Bevergem het respect verdient dat de groten der Vlaams muzikaal erfgoed verdienen. De oprechtheid waarmee Cappelle en zijn band het geheel brengen is best wel indrukwekkend en al zeker in een extreem gezellige setting van Zebrawood.  Spreek ons tegen als je ’t anders ervaart.

Ps: vergeet niet te stemmen op Het Zesde Metaal opdat er toch één Mia naar een oververdiende winnaar mag gaan. En voor mocht je straks twijfelen tussen kleffe glühwein en zoete appeljenevers op de Kerstmarkt of heerlijke appelshots of warme chocomelk met witte chocolade… Het eerste vind je niet, het laatste vind je wel op het oer-gezellige Zebrawoods. Wat een verrijking voor Gent, creative city of music!

 

22 december 2015 | reageer


Score

*****
cover Het Zesde Metaal, Zebrawoods Gent

Gezien op
21-12-2015

Waar?
Gent, Zebrastraat

Wat is jouw mening over Het Zesde Metaal, Zebrawoods Gent?

Smaken verschillen, twisten bestaan. Daarom geven we ook telkens de mogelijkheid om te reageren op onze mening. Hou het beschaafd.