a

Kwabs, Vooruit Gent

Kwabs, Vooruit Gent

Muziek Te hoge verwachtingen? Of gewoon dringend nood aan rust?

door Stijn Terrie

The Sound of 2015 volgens BBC zakte donderdagavond af naar de Gentse Vooruit om er ‘Love + War’ voor te stellen aan de fans. Een plaat die er niet zonder slag of stoot kwam en waarvan de release meermaals werd uitgesteld. Maar geduld werd beloond want ‘Love + War’ is een heel intense plaat geworden die zowat bij elke gelegenheid kan worden grijsgedraaid: in de auto, op het werk, als achtergrond tijdens een stijf diner of zo net voor het weekend tijdens het opblinken van de dansschoenen. En met de vrij feestelijke passage van Kwabs op Rock Werchter nog in het geheugen, kon het dus eigenlijk niet misgaan daar in die imposante concertzaal van Kunstencentrum De Vooruit.

En toch… Na eerst een portie mossel noch vis voorgeschoteld te hebben gekregen (Kyra was de naam van het voorprogramma en daar werden we tot vervelens toe op attent gemaakt) als voorgerechtje verdrongen de jonge hypsters zich voor het podium om het beste zicht te krijgen op de knappe Brit met Ghanese roots. Kyra deed wat je van een voorprogramma kan verwachten: een half uur vullen en een paar zieltjes winnen. Een paar want we zullen vermoedelijk niet de enige zijn geweest die wel onder de indruk waren van de zangkwaliteiten van de Londense maar die ons al na 10 minuten een beetje ergerden aan het vervelend eclectisch muzikaal sausje waarop die unieke stem dreef.

Alle hoop dus bij Kwabs. Op Rock Werchter speelde Kwabena Sarkodee Adjepong nog op safe door meteen up-tempo met ‘Wrong or Right’ van wal te steken. In zaal koos hij voor meer risico en opende hij met de titeltrack van zijn eerste langspeler ‘Love & War’. Een song die eigenlijk meteen een rode draad trok doorheen het eerste deel van de set. Want zo warm en teder het allemaal klinkt op plaat, zo inspiratieloos klonken ‘Love & War’, ‘Into You’ (van de EP Pray for Love) en ‘Lay Back’ live. Het leek wel alsof Kwabs er niet veel zin in had. Of zullen we ’t dan toch maar toedichten aan die traagheid waarvoor Ghanezen bekend staan?

Pas bij ‘Fight for Love’ voelden we ons een eerste keer mee opgaan in het ritme. Een song die trouwens verdomd veel weg heeft van Prince’s ‘Little Red Corvette’, oordeel gerust zelf:

Hét moment van de show was zonder twijfel ‘Forgiven’, het enige moment waarbij we echt onder de indruk waren van de baritonstem van Kwabs. Een stem die trouwens dringend aan wat rust toe is, want de micro ging wel vaak ver van de lippen en de backing vocals mochten meermaals gaatjes dichtrijden.

Leuk voor de jeugd was zeker ook de cover ‘Lean on’ van Major Lazer en DJ Snake, maar als je een set hoor te redden met dat soort trucjes dan ben je bij ons nog lang niet aan de nieuwe patatjes. En dan mag je finale van de reguliere speeltijd nog zo indrukwekkend zijn met ‘Saved’ en ‘Wrong Or Right’, het is slechts een doekje voor het bloeden. Zeker wanneer monsterhit Walk als logisch bisnummer vrij verplicht wordt ten berde gebracht en wanneer er slechts een snelle ‘thank you’ komt als afscheid na het ingetogen Perfect Ruin.

Eindconclusie? Wij zijn fan van Love & War de plaat, maar eerlijk is eerlijk: live kon Kwabs ons donderdag te weinig bekoren.

 

6 november 2015 | reageer


Score

*****
Gezien op
05-11-2015

Waar?
Gent, Vooruit, Concertzaal

Setlist
Love & War
Into YOu
Lay Back
Look Over Your Shoulder
Last Stand
Fight For Love

Forgiven

Lean On
My Own
Cheating On Me
Saved
Wrong Or Right

Walk
Perfect Ruin

Wat is jouw mening over Kwabs, Vooruit Gent?

Smaken verschillen, twisten bestaan. Daarom geven we ook telkens de mogelijkheid om te reageren op onze mening. Hou het beschaafd.