a

Pauw + Stadt, Nijdrop

Pauw + Stadt, Nijdrop

Muziek Psychedelica en Thaise curry

door Laurien Troch

Op Glimps leerden we niet alleen het Duitse viertal Fenster kennen, ook onze noorderburen stuurden een paar verkenners op pad. PAUW vonden we toen (samen met Bombay) dé ontdekking van deze driedaagse. Het spreekt dan ook voor zich dat we een klein vreugdedansje maakten toen we hen een aantal shows in België zagen aankondigen. In Nijdrop stonden ze er samen met Stadt, nog zo’n band die we mochten bewonderen op Glimps. Geen betere plek om de grond van onder de voeten te laten verdwijnen, geen betere manier om het weekend in te zetten.

Wegens technische mankementen moesten we jammer genoeg het eerste deel van Stadt missen. Stadt, met ‘dt’, daar werden we meermaals attent op gemaakt. Al van bij het binnenkomen kregen we meteen wat we verwacht hadden. Veel effectjes, synths en vettige gitaren. Stadt lijkt het product te zijn van een tijd waar psychedelica en jazz de inspiratie zijn voor elke band die zich vernieuwend wil noemen. Giet daar nog een gulzige scheut rockelementen bij en daar heb je Stadt. Wisselen tussen genres doen ze alsof ze wisselen van hemd. We zouden bijna denken dat ze ons met elk nummer op een verkeerd been willen zetten, om dan over te schakelen op iets wat je totaal niet verwacht. Zet Aching Not To Call en Catch Or Fall eens naast elkaar en je begrijpt meteen wat we bedoelen. Fulco’s stem leidt ons als rode draad doorheen het obscure, soms zelfs dreigende pad waar Stadt ons op brengt. Kort samengevat: wij zijn fan!

Bij PAUW kregen we een heel ander verhaal voorgeschoteld. Om niet helemaal uit de toon te vallen hadden we ons rond brilletje meegebracht. PAUW is volledig blijven hangen in de seventies. De jongens hebben ongetwijfeld urenlang Pinterest afgeschuimd om tot de perfecte zeventigerjaren look te komen: lange haren, amuletten en brede pijpen. Je kan er je wel iets bij voorstellen. Ook qua sound ademt PAUW eind jaren zestig, begin jaren zeventig. Daar worden Oosterse invloeden ingekneed met behulp van sitar, blokfluit en gong (ja echt). Al deze invloeden resulteren in een harmonieuze set waar we maar geen genoeg van krijgen.

Een lange intro kreeg het publiek in de juiste stemming, het vloeide feilloos over in Visions. Wegens het sterke refrein, de zalige feel en een verwijzing naar Lucy In The Sky With Diamonds werd dit onze persoonlijke favoriet. PAUW werd trouwens versterkt door fantastische visuals, alsof je zo hard in je ogen gewreven hebt dat je er felgekleurde sterretjes van ziet. Ook met Memories, Glare en Abyss neemt PAUW ons mee naar een plek waar het nooit maandag is. Vooral die laatste bleef bij ons hangen. “Smijten” is nog lichtjes uitgedrukt over wat er toen juist gebeurde met gitaar en drum. We vertelden het u al eerder: geen enkele Thaise curry is meer spicy dan de klanken die PAUW weet te produceren. En daar blijven we bij.

Binnenkort kan je PAUW nog aan het werk zien in de Warande in Turnhout. Rep u er heen en neem oogdruppels mee. Met al die psychedelische toestanden kunnen die nog van pas komen.

27 februari 2016 | reageer


Score

*****
Gezien op
26-02-2016

Waar?
Nijdrop, Opwijk

Wat is jouw mening over Pauw + Stadt, Nijdrop?

Smaken verschillen, twisten bestaan. Daarom geven we ook telkens de mogelijkheid om te reageren op onze mening. Hou het beschaafd.