a

Sofar

Sofar

Muziek This must be underwater love

door Stijn Terrie

Vier jaar na debuut Circus heeft de Gentse band Sofar (voorheen Little Elmo) opvolger Sofar klaar. De nieuwe bandnaam verwijst naar ‘The Sofar Channel’, een bijzondere laag diep in de oceaan waar het geluid zich op unieke wijze verplaatst. De geluidsgolven bewegen zich er dan wel trager voort, maar reiken veel verder.

Beter konden we het echt niet bedenken, want voor Sofar mag je diep gaan… heel diep… ver onder de zeespiegel diep… De melancholische Indie gaat vaak door merg en been maar is op geen enkel moment té pretentieus om maar één kleine niche aan te spreken.  En dat is in tijden van platenverkoop en centjes voor beleg op je boterham niet onbelangrijk denken wij. Sofar is dus echt wel toegankelijk vanaf de opener Hunt (we zien het bijna als die voorzichtige eerste streling net voor een legendarische wilde nacht tussen de lakens) tot Look-Up (het moment waarop er ontegensprekelijk nog tijd is voor wat naknuffelen ook al kan je soldaat al lang niet meer omhoog kijken.) No need to know it all… just hold on to me.

Onze favoriet is misschien wel ‘Poison’, een straffe song waarbij de intro heel vaag iets weg heeft van Seven Nation Army van the White Stripes. Wij zien er meteen die film-noir bij. Een traag drama met voldoende suspense (die 5 snelle drumslagen in een voor het overige trage song doen het echt wel hier) waarin plots een vrouwelijk hoofdpersonage opduikt die je met je rug tegen de cinemazetel drukt tot ver na de aftiteling. Haar naam? Vertel het ons! Vertel het ons!

Nog eentje uitgelicht, de rest laten we je vooral zelf ontdekken. ‘Spiderweb’. Het soort song dat zich heel professioneel opbouwt en waarbij je de videoclip zelfs niet hoort gezien te hebben om te weten dat er jongedames bijna gewichtloos in het ‘vrije’ tuimelen.

Bands als Sofar doen je terugdenken aan de goede tijden waarin Ayco Duyster het nog haalde van Gunter D op de nationale radio. Gelukkig voor de groot-Gentenaars is er nog Icarus op Urgent.fm (zondag van 21u tot 22u op 105.3 fm). Zij besteden wel nog aandacht aan die platen die zo moeilijk in een hokje te stoppen zijn. Meer nog, ze brengen zelf op tijd en stond die platen uit. Sofar is het resultaat van een samenwerkingsverband tussen Icarus Records en Vynilla Vinyl, een gouden duo die ons eerder als Echo Beatty, Stray Dogs en Ecila leerden kennen.

Voor wie nog twijfelt: Sofar is bezig aan een tournee door Vlaanderen. Next stop: 18 november, Hotsy Totsy Gent. De perfecte setting voor hun geluid als je ’t ons vraagt. Meer info via de website 

 

 

6 november 2015 | reageer


Score

*****
Album
Sofar

Artiest
Sofar

Download

Wat is jouw mening over Sofar?

Smaken verschillen, twisten bestaan. Daarom geven we ook telkens de mogelijkheid om te reageren op onze mening. Hou het beschaafd.