a

Soulfly, Vooruit Gent

Soulfly, Vooruit Gent

Muziek We sold our souls to Cavalera en co

door Stijn Terrie

Het laatste optreden van Soulfly in Gent dat wij ons herinneren was er eentje in 2006. Ze speelden op zaterdag en openden met Babylon van hun toen laatste cd ‘Dark Ages’. Sindsdien leverden de heren nog 3 platen af op het Roadrunner label (Conquer, Omen, Enslaved) en twee bij hun jongste werkgever Nuclear Blast (Savages en Archangels).  Toen op zaterdag én nog niet zo heel lang na de gloriejaren van Sepultura… En dus was het vrij logisch dat de metal-party vooral pieken bereikte tijdens de Sepultura-covers…

Bijna – als ’t op geen dag komt eigenlijk exact – 10 jaar later spelen ze op woensdag en horen metalheads al iets meer effort te doen voor hun helden (werkdag ’s anderendaags you know…) Je zou dan denken dat Cavalera en de zijnen iets meer creativiteit in de setlist stampen. Maar niks is minder waar: Soulfly speelde ook nu op safe en deed de Vooruit het vaakst op de grondvesten daveren tijdens de Sepultura momenten (Refuse/Resist… Roost Bloody Roots). Meer nog, pas bij Soulfly’s ode aan Lemmy (een extreem schreeuwerige versie van Ace of Spades waarbij de frontman van voorprogramma King Parrot mét kleren aan mocht komen meebrullen) zagen we pas voor het eerst een circle-pit om schrik van te hebben.

Goed, bovenstaande is misschien allemaal een beetje heel kort door de bocht. Want versta ons niet verkeerd: een goed gevulde concertzaal van Kunstencentrum Vooruit genoot duidelijk van Cavalera en de zijnen. Gewillig bleef iedereen antwoorden op de vele vragen om eens luid te roepen en gewillig bleef elke man de pas geföhnde haren in het rond gooien terwijl een enkeling zijn metal-chick beschermde in de moshpit waar zelfs skydivers van boven de 100 kilo trots hoog gehouden werden.

De kritische fan zal het beamen: de vershouddatum van Soulfly is al lang overschreden, getuige het feit dat Max vooral nog ongecontroleerd staat te roepen waar hij dat vroeger een stuk melodieuzer en doordachter deed. Getuige het feit dat Max meer met één hand de gitaar bespeelde dan met twee. Getuige het feit dat we ’t voorprogramma King Parrot een stuk energieker vonden dan het hoofdprogramma. (we schrijven energieker… daarom niet beter… want wat zijn we vooral blij dat wij de anus of het teveel aan snot van frontman Young niet in ons gezicht geduwd kregen…)

Cavalera weet dus wat nodig is om het geheel toch nog een beetje smaak te geven ondanks de overschreden vershouddatum: een actuele sjaal van de lokale voetbalvereniging en bissen in het thuisshirt van de Buffalo’s… respect voor de Braziliaanse vlag… sympathiek lachen naar de eerste rijen mét gekamde haren (van voor dan toch) en op tijd de Sepultura hoogdagen eren.  Soulfly stond dus garant voor een herkenbaar ‘raise your demon fingers’ feestje en dat doet altijd deugd. Ook bij de organisatoren bij wie de bonnetjesverkoop piekte in een concertzaal dat op het einde van de rit veel weghad van een Turk stoombad vol kleverige metalheads. Straks wordt de Vooruit nog onderworpen aan de Vlarem-wetgeving inzake hygiëne in openbare badplaatsen.

3 maart 2016 | reageer


Score

*****
Gezien op
02-03-2016

Waar?
Gent, Vooruit, Concertzaal

Setlist
We sold our souls to metal
archangel
Blood Fire War Hate
Refuse/Resist
Sodomites
Prophecy
Seek 'N' Strike
Babylon
Arise
tribe
No Hope - No Fear
Acoustisch intermezzo
Roots Bloody Roots
Ace of Spades
Eye for an Eye

Wat is jouw mening over Soulfly, Vooruit Gent?

Smaken verschillen, twisten bestaan. Daarom geven we ook telkens de mogelijkheid om te reageren op onze mening. Hou het beschaafd.